Iirimaa võttis Kreeka suhtes karmi joone

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa majandus on tõusuteel.
Iirimaa majandus on tõusuteel. Foto: ANDY RAIN / EPA

Dublin on seisukohal, et Kreeka peab läbima oma karmi kasinusteekonna kuni viimase kilomeetrini – täpselt nagu Iirimaa.

«Nad ütlevad: meie tegime oma kodutöö ära, see polnud kerge. Ja üks kodune ülesanne oli olla Saksamaa meele järele. Ja kreeklased on ebarealistlikud,» ütles Nevini majandusuuringute instituudi (NERI) direktor Tom Healy.

Dublini jäikus on pälvinud kriitikat kommentaatoritelt, analüütikutelt ja opositsioonipoliitikutelt, kes leiavad, et Kreeka vajaks raskustesse sattunud seltsimehena euroala-kaaslastelt rohkem mõistmist, kirjutab Financial Times.

Nad väidavad, et Iirimaa positsioon on küüniline katse tagada, et Kreekale ei tehtaks ühtegi järeleandmist, mida iirlastele ei tehtud, kui nemad alles «paketi peal» olid.

Limericki ülikooli ökonomist Stephen Kinsella ütles, et lisaks soovile olla Saksa leeris väljendab valitsuse hoiak ka hiljuti tekkinud lähedust Saksa ametnikega, kellega koos Iirimaa rahandust päästeti. «Neil on üksteise mobiilinumbrid, nad on käinud koos lõunastamas,» ütles majandusteadlane.

Iirlaste positsioonis ei puudu aga oma loogika: veidi enam kui aasta pärast abipaketi päädimist kasvab Iiri majandus jõudsalt, töökohti tekib tempokalt juurde ning kapitaliturgude uksed on pärani valla.

Iirlaste südameis valitseb vägev kollektiivne soov mitte korrata lähimineviku vigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles