Eesti on Saudi Araabia järel suurima potentsiaaliga piiriturg

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Investeerimisajakiri Bloomberg Markets Magazine paigutas Eesti nn kõige suurema potentsiaaliga piiriturgude (Frontier Markets) edetabelis Saudi Araabi järel teisele kohale.

Kolmandal kohal on Slovakkia ja neljandal kohal Leedu. Edetabeli lõpetavad Ukraina ja Venezuela

Ajakiri pani ritta 25 arenevat turgu ning 19 piiriturgu selle järgi, kui paljutõotavad need turud investoritele võiksid olla.

Edetabeli koostamisel kasutati 19 ettevõtluskliima näitajat alates kahe järgneva aasta majanduskasvu prognoosiga ning lõpetades sellega, kui lihtne on riigis äri teha.

Jagamise aluseks, millised riigid lähevad arenenud turgude, millised piiriturgude alla, sõltub samuti tervest reast kriteeriumist, nagu börsi kauplemismaht, piirangud välisinvestoritele, ettevõtete juhtimiskultuur ning valuuta ning valitsuse stabiilsus. Läti on paigutatud arenevate turgude kategooriasse.

Sellist jagamist teeb ettevõte MSCI Inc, mis tegeleb aktsiaindeksite publitseerimisega. Eelmisel aastal tõstis MSCI piiriturgudest üle arenevate turgude kategooriasse Katari ja Araabia ühendemiraadid, tänu millele tuli arenevate turgude fondidest riiki 3,5 miljardit portfelliinvesteeringuid.

Kõige suurema potentsiaaliga arenev turg on Lõuna-Korea, kellele järgnevad Katar, Hiina ja Araabia Ühendemiraadid. Edetabeli lõpus on Venemaa, Kreeka, India ja Egiptus.

Bloomberg Markets Magazine on peamiselt professionaalsetele investoritele mõeldud ajakiri, kelle sihtrühmaks on uudisteagentuuri terminali tellijad ehk pangad, pensionifondid, investeerimisfondid, maaklerfirmad, investeerimispangad jmt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles