Pindi: korteritehingute arv prantsatas alla

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja Rakveres.
Kortermaja Rakveres. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kui 2014. aasta detsembris tehti 17 Eesti suuremas linnas 1106 korteriomandi tehingut, siis jaanuaris langes aktiivsus kõigest 886 tehingule, mis on kahe aasta nõrgim tulemus, vahendas Pindi Kinnisvara.

Pindi koostatav Pindi Indeks tõusis jaanuaris 4,6 protsendi võrra, andes 17 linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1192 eurot ruutmeetrist. Detsembris oli indeksi väärtus korrigeeritud andmetel 1140 eurot ruutmeeter.

Mullu jaanuaris tehti indeksilinnades 983 korteriomandi tehingut.

Pindi Kinnisvara juhatuse esimehe Kalev Roosiväli sõnul on tehingute arvu langemine pigem oodatud uudis. «Viimastel aastatel aset leidnud kiire hinnatõus ja rabamine turul oli ettearvatav, kuid see pole jätkusuutlik ja ennustatud turu rahunemine algas. Kahekümne tegutsemisaasta jooksul oleme turgu seiranud pidevalt ja jooksvalt. Viimase pikema prognoosi tegime peale suure finantskriisi algust, kus ennustasin hindade buumiaegsele tasemele taastumist praeguseks ehk aastatele 2014 ja 2015. Selgub, et nii on ka läinud. Pärast seda aga panin graafikule punkti ja nüüd valmistame ette uut pikemat prognoosi,» ütles ta.

«Ülespoole hindadel praegu enam küll asja pole,» lisas Roosiväli.

Aktiivsuse languse taga oli peamiselt Tallinna linn, kus tehingute arv langes 526-ni (mullune aasta keskmine oli 622): nõrgim tulemus pärast 2012. aasta detsembrit.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 14,7 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 eurot ruutmeeter) on Pindi Indeks 90,9  protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes ning lisaks Kohtla-Järve ja Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles