Üks küsimus, millele vastamiseks tuleks tööintervjuule minnes alati valmis olla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Iga kogenum tööotsija on kursis põhiliste tööintervjuudel esitavate küsimustega ning oskab neile kasvõi une pealt vastata. Koolitaja Bernard Marr toob oma LinkedIni artiklis välja ühe laialt levinud küsimuse, mida tihtipeale siiski oodata ei osata.

See küsimus on: "räägi mulle enda kohta midagi, mida keegi teine ei tea" või selle variatsioon "räägi mulle midagi enda kohta, mida ma ei saa sinu CV-st välja lugeda".

Miks selline küsimus esitatakse?

Põhjusi võib olla mitmeid. Intervjueerijaid võib huvitada, kuidas sa suudad oma mõtteid organiseerida. Kui sa otsustad rääkida anekdoodi või naljaloo oma elust, siis hinnatakse seda, kui läbimõeldud see on ning kui hästi sa suudad seda esitada. Samuti on oluline sinu suutlikkus teemasid ja sündmusi lineaarselt ühendada.

Kuna suur osa tööotsijaid ei ole selleks küsimuseks valmistunud, näitab sellele vastamine ka kandidaadi enesekindlust, mõtlemise ja otsuste langetamise kiirust ning annab võimalikule palkajale võimaluse piiluda sinu hoolikalt üles ehitatud välise fassaadi taha.

Kuidas selleks küsimuseks valmistuda?

Nagu kõigi tööintervjuu küsimustega, on oluline sellele vastamisele eelnevalt veidi mõelda, kuid kindlasti ei tohiks endale luua mingit stampvastust ja see sõna-sõnalt pähe tuupida - kogenud värbaja saab sellest kohe aru.

Kuna tegu on avatud küsimusega, tuleks seda kasutada võimalusena esitleda oma kogemusi, oskusi või kvalifikatsioone, mis ei pruugi sinu CV-s koheselt märgatavad olla. Peamine on meeles pidada oma suurimaid tugevusi - näiteks, kui tahad esile tuua oma organisatoorseid võimeid, võiks rääkida loo sellest, kuidas aitasid oma lapse koolis korraldada heategevuskontserti või olid ülikoolis mingi huviklubi juht. Kuna CV näitab tavaliselt peamiselt inimeste mõõdetavaid saavutusi, siis sellele küsimusele vastates tuleks tasakaaluks rõhutada oma "pehmeid" oskusi, mida täpselt mõõta ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles