Test: kas LG nutikell õigustab end?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädal aega oli aktiivses testis LG Android Wear operatsioonisüsteemi kasutav uus nutikell G Watch R. Kas Androidi kellad on kasutamiseks valmis ja mida nendega teha saab? 

TL;DR ehk lühikokkuvõte

LG G Watch R on korralik tükk riistvara, mis lubab elu palju lõbusamaks ja efektiivsemaks muuta. Operatsioonisüsteemil Android Wear on küllaga arenemisruumi, loodame uue põlvkonna peale. Maskuliinne korpus ei pruugi olla igaühe maitse järgi. Ümmarguse kell on ilusam, aga nelinurkne info kuvamisel tõhusam. Harjusin testides ära sellega, et kogu sissetulev informatsioon kuvatakse delikaatse võdina saatel randmele, nii et kella tagastades oli telefon veel pool päeva hääletul režiimil ning sõbrad-kolleegid ei saanud aru, miks nad mind kätte ei saa. G Watch R on Eestis müügil näiteks Euronicsis ja Elionis hinnaga 280 eurot; veebipoodidest leiab mitukümmend eurot odavamalt.
Olen sunnitud tunnistama nagu kunagi Google’i nutiprilli testides: kas ma tahan seda? JAA. Kas ma vajan seda? Mitte ilmtingimata.

Välimus

Nutikellade maailmas on kaks trendi: kandilise ja ümmarguse ekraaniga kellad. Esimesse parteisse kuuluvad näiteks Samsung, Asus ja märtsis müügile jõudev Apple Watch. Klassikalise ümmarguse ekraani ja korpuse on valinud Motorola, Alcatel ning LG G Watch R. Rõngasekraan näeb vaieldamatult kellalikum välja, aga samas on informatsiooni kandilisele palju parem kuvada. On ju ring võrdse läbimõõdu puhul kõige väiksema pindalaga kujund.

LG G Watch R (küll ikka mõeldakse nimetusi välja!) on tavakellaga võrreldes esialgu ehmatavalt massiivne, aga käe peal kandes harjub juba tunni ajaga täiesti ära. Suur küll, aga mitte raske. Plastiga ümbritsetud alumiiniumkorpus koos musta ehtsast nahast rihmaga näeb üsna maskuliinne välja. Rihm pole kellaga riistavaraliselt seotud, nii et igaüks võib kellapoest valida endale meeldiva 21mm rihma. Meestel pole välimusega enamasti probleemi, kuid mõned naiskolleegid avaldasid arvamust, et sellisena on R liiga macho.

1,3-tollist ekraani ümbritseb kõrgem võru, mis kaitseb ekraani efektiivselt kriimustuste eest. Kella 3 kohal on nupp nagu tavalisel käekellal, see töötab vaid vajutusele ekraani sisselülitamiseks ning erinevate heledusrežiimide vahel valimiseks. Keerutamise funktsiooni, nagu Apple Watchil, ei ole. P-OLED ekraan on selge ja hea loetavusega, kasutaja saab valida kuue heledusastme vahel. Mida eredam, seda rohkem kulub muidugi akut. Kahjuks pole kellal sensorit, mis vastavalt valgustingimustele eredust muudaks. Õnneks oli testperioodi jooksul paar selget päeva, mis tõestasid, et ekraan on eredust põhja keerates täiesti loetav ka pimestavas kevadpäikeses.

Kellal on always on funktsioon, st ekraani ei lülitata kunagi täiesti välja, vaid ooterežiimis kuvatakse sinna lihtsalt tumedam, lihtsam ning energiasäästlikum kujutis. Randmenõksu või ekraani puudutamise peale muutub pilt värviliseks ja detailseks. See on mugav, sest kell, mida aja teada saamiseks eraldi näppima peab, oleks üsna mõttetu. Samas saab ekraani nuppu klõpsutades ka täiesti pimendada, mis on viisakas kinos või teatris.

Kell kasutab Android Wear operatsioonisüsteemi, selleks tuleb telefoni paigaldada vastav rakendus ning siis seadmed omavahel Bluetoothiga (BT) paaritada. Androididest sobib mistahes v4.3 või uuem; iPhone’i see süsteem ei toeta. [Siinkohal on erandiks Alcateli OneTouch nutikell, mis kasutab oma Javal põhinevat operatsioonisüsteemi ja toetab nii Androidi kui iPhone’i.] Üks kell ei saa korraga paaris olla mitme telefoniga ega ka vastupidi.

Kellale saab laadida Google Play poe kaudu erinevaid sihverplaate ja rakendusi. Neid esimesi on sadades ja kõikvõimalikule maitsele, nii analoog- kui numbrilise näiduga. Kasutaja saab valida just sellise värvi ja disainiga, mis meeltmööda. Ekraanile võib lisaks ajanäidule kuvada kuu- ja nädalapäeva, päevas asutud sammude hulga, kõrgus- ja kiirusnäitajad (viimane koostöös telefoni GPSiga, kellal endal see puudub), kuufaasid, kella ja telefoni aku näitajad ja mida iganes. Nii sobib sama kella kanda kas sportides või ülikonnaga.

Suhtlemine

Kellaga suhtlemise võib jagada passiivseks ja aktiivseks protsessiks.

Passiivselt on LG kell su nutifoni teavitusriba väike ekraan randmel. Iga programm, mis tohib teavitusi telefoni ülaribal kuvada, võib neid ka lükata ka kella. Need ilmuvad ekraani alumisse kolmandikku. Seal on kasutajal võimalus neid avada (näpuga üles libistades) lähemalt uurida või interakteeruda (paremalt vasakule tõmmates) või hüljata (paremale libistades). Neid rakendusi, mis tohivad oma sõnumeid kella saata, saab hallata Android Wear rakendusest telefonis.

Igast saabuvast sõnumist annab kell teada väikese võdinamootori surtsatusega. Oma töö tõttu istun sageli pimedates teatri- ja kinosaalides, aga samal ajal pean hoidma kätt maailma pulsil. See nutikell hoiab maailma minu pulsil. Kella piilumine on märksa diskreetsem, kui 5,5 tollise telefoniekraani süütamine. Sissetuleva kõne puhul näeb helistajat ja antakse võimalus kõne vastu võtta või keelduda – juhul, kui telefon on ühendatud kõrvaklappide või BT kõlariga. Endal on tal mikron, aga puudub kõlar.

Aktiivne suhtlus: räägi oma kellaga. Kõige mugava moodus kellaga suhtlemiseks on häälkäsklused Google Now kaudu. Ta on alati kuuldel ja käskluse „OK Google“ peale reageerib. Häda on selles, et esiteks on mu inglise keele hääldus tehtud eestimaisest tohletanud haavapuust ja teiseks ma lihtsalt ei taha oma seadmetega võõrkeeles suhelda. Kuna Google ise pea vajalikuks eesti keelt toetada, siis võiks siinkohal toru võtta Eesti riik ja https://www.keeletehnoloogia.ee/et/ekt-projektid/konetuvastus. Olgu üldkasutavate käsklustega nagu näiteks „Play music“ või „Weather tomorrow“ kuidas on, aga oma naise nime ei suuda ma kunagi nii hääldada, et inglisekeelne algoritm sellest aru saaks.

Tsiteerin Keeletehnoloogia kodulehte: „Eesti keelt kõnelevate inimeste vähese arvu tõttu ei saa eeldada, et eestikeelse kõnetuvastuse arendamisega tegeldaks kommertseesmärkidel. Näiteks Google on teatanud, et nende eesmärk on luua kõnetuvastus kõikidele sellistele keeltele, millel on üle miljoni kõneleja. Eesti keel oma 900 000 kõnelejaga jääb sellest piirist allapoole. Seetõttu on eestikeelse kõnetuvastustehnoloogia väljatöötamist mõistlik toetada riigi poolt.“

Teisese sisestusmeetodina saab suhelda puuteekraanil viibeldes ja ka see on Android Weari operatsioonisüsteemis kohati tülikas. Näide: telefon mängib muusikat ja ekraani alumises kolmandikus kuvatakse osa esitajanimest ning ||/> nupp. Aga kui ma tahan muuta näiteks helitugevust, tuleb see paneel mul näpuga üles libistada, tõmmata paremalt vasakule ja siis saan ma juurdepääsu uuele paneelile, kust saab valida eelmist/järgmist lugu ja helitugevust. Kokku neli liigutust. Mulle meeldiks rohkem nii, et kui muusikamängija telefonis on aktiivne, siis võin näiteks kohe avaekraanil üles-alla, vasakule paremale lohistada, et helivaljust ja lugusid valida. Seda annaks parandada Google Wear tarkvarauuendusega, kuni nad nüüd seda loevad.

Meediamängimise koha pealt on toetatud kõik viisakad Androidi rakendused, nt Google Play, TuneIn, Pocket Cast jt helimängimisprogrammid. Samas ei tea Android Wear midagi nt ERRi ja Kuku raadio mobiilirakendustest, nii et sel puhul tuleks otsa vaadata nende rakenduste kirjutajatele.

Androidile omaselt reageerib kell kenasti Google Now teavituskaartidele. Testi mõttes lasin sel end Google’i navigatsiooni süsteemi abil toimetusest koju juhatada ja asi töötas. Sealjuures on tunduvalt mugavam heite pilku randmele kui iga kord telefoni taskust välja kiskuda.

Trenni- ja spordikellana on katsejänes just nii võimekas, kuivõrd telefoni paigaldatud spordiprogramm tema andureid (güroskoop, baromeeter, kiirendusandur, kompass, pulsimõõtja) ära oskab kasutada. See tähendab, et telefon peab andmete kogumiseks trenni kaasa tegema. Android Wear Marketis on pakkuda 80 spordiprogrammi.

Nutikella on hea kasutada autos, aga veebruarikuises Tallinnas (mootor)rattaga sõites on see sama hästi kui kasutu. Kell on nii sügaval jaki ja kinnaste all peidus, et ei kuule häälkäsklusi ja kinnastega pisikest puutetundlikku ekraani kasutada on üsna võimatu.

Riistvara

Nutikellade kõige nõrgem koht on praegu aku. LG lubab kuni kahepäevast kasutusaega. Test näitas, et kui tahad kindel olla, siis võiks ööpäeva jooksul siiski tunnikeseks laadima visata. Mina kasutasin seda sobiva tarkvara abil ka unefaaside salvestamiseks, mis tähendab, et kell on kogu aeg aktiivne. [Mõõdab magaja liigutustele toetudes sügava, kerge ja REM une faase ning edastab need telefoni. Muuhulgas jälgib mikrofoniga norskamisheli ning unesrääkimist vastava rakenduse abil ja võimaldab seda hiljem kuulata – ma ei olnud just õnnelik.]

Kella tuleb laadida spetsiaalse aluse kaudu (vt pilte), kuhu see magnetiga mõnusalt pesa leiab. Kui juhtute laadimislause ära kaotama, siis on jama majas. Selle poolest saab kõvad punktid Alcateli nutikell, millel tavaline USB pistik on juba kellarihma sisse ehitatud. Samas ei luba see süsteem kellarihma vahetamist.

Testis osales lisaks LG kellale paarilisena OnePlus One nutitelefon [hiljuti siin testis]. Pideva BT ühenduse tõttu ei õnnestunud täheldada, et telefoni akukestus oleks märgatavalt vähenenud.

Viimased mõtted

Nutikell muudab kasulikuks see, et seda kandes võib oma telefoni teavitused vaigistada ja signaale saada vibromootori abil. Ma unustasin oma telefoni hääletu peale pooleks päevaks pärast testikella tagastamist ja ei saanud aru, miks maailm minuga korraga ei suhtle. See funktsioon kulub ära neile, kes kannavad käekotis kella, kus ei pruugi helinat-värinat kuulda. Muusikat saab laadida ka kella mälusse (4GB), aga kõrvaklapiväljundit selle ei ole. Mõte on vist selles, kui lähed sporti tegema, siis võid telefoni koju jätta ja kuulata muusikat BT klappidest. Aga kuna kell on sisuliselt suure telefoni väike ekraan, siis muudest funktsioonidest sel ajal suurt kasu ei ole. Samme loeb ja pulssi loeb muidugi ka ilma telefoni abita. Pulsilugemine ei toimu jooksvalt, selleks peab sisenema vastavasse funktsiooni ja siis kuvatakse paari sekundi jooksul pulsi seis. Seda loetakse kella korpuse alaküljel paikneva anduri abil.

Kell on mõõdukalt vee- ja tolmukindel, klass IP67. See tähendab, et kellaga võib duši all käia või magedas vees isegi ujuda. Mere- ja basseinivette ei soovitata panna.

Tehnilised andmed
Operatsioonisüsteem: Android Wear
Ekraan: 1.3” ringikujuline P-OLED
Mõõtmed: 46.4 x 53.6 x 9.7 mm
Kaal: 62g
Aku: 410 mAh
Protsessor: CPU Qualcomm® Snapdragon™ 400, 1.2GHz
Bluetooth: 4.0
Mälu: 4GB salvestusruumi (kasutajale jääb meedia ja rakenduste jaoks 3GB), 512MB RAM
Andurid: güroskoop, baromeeter, kiirendusandur, kompass, pulsimõõtja
Vee- ja tolmukindlus: IP67

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles