Jaapani Marubeni ostab Eesti juustu ja lõssipulbrit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustutootmine E-Piima Põltsamaa tehases.
Juustutootmine E-Piima Põltsamaa tehases. Foto: Elmo Riig / Sakala

Väliskaubandus- ja ettevõtlusministri Anne Sullingu sõnul on Eesti piimatöösturid allkirjastanud Jaapani suurkorporatsiooniga Marubeni esimesed  lepingud Eesti lõssipulbri ja juustu müügiks.

«On tähelepanuväärne, et Eesti piimatöösturitel on õnnestunud Jaapani turule pääsemiseks kokkulepeteni jõuda mõne kuuga, kuigi tavaliselt vőib uutele turgudele minek võtta aastaid,» ütles Sulling.

Sullingu teatel on Marubeni sõlminud lepingu ASiga Tere lõssipulbri tarneks ja ASiga E-Piim juustu tarneks. «Lähiajal on neile lepingutele oodata ka lisa,» ütles ta.

Majandusministeeriumi teatel on Eesti piimatöösturid alustanud ostja nõuetele vastavate toodete valmistamist, esimesed pulbritarned toimuvad märtsis ja juustutarned enne suve. «Oodata on ka jätkulepinguid kevadsuviseks perioodiks.»

Sullingu sõnul on eesmärk tarnida Jaapanisse 5000 tonni laabijuustu, mis on 25 protsenti toodangust ning 5000 tonni lõssi- ja vadakupulbrit aastas. «Seega soovime suunata Jaapani turule kogu seni Venemaale läinud piimatoodete mahu,» ütles ta.

«Marubeni on Eesti piimatoodete kvaliteediga väga rahul ning on huvitatud pikaajalisest ja püsivast koostööst Eesti piimatöösturitega,» lisas Sulling. Tema sõnul tegutseb Marubeni Corporation enam kui 65 riigis, sestap võib Eesti piimatoodang jõuda Jaapani kõrval ka teistele Eesti jaoks uutele turgudele.

Läbirääkimisi Marubeniga alustas ministeerium 2014. aasta septembris. Marubeni delegatsioon käis esimest korda Eestis eelmise aasta novembris ning kohtus siin kõigi Eesti Piimaliidu liikmetega. Esimesed proovikogused saadeti Jaapanisse oktoobris. Marubeni esindajatega toimusid kohtumised ka jaanuaris.

Sullingu sõnul õnnestus Eesti piimatöösturitel Marubeniga kiiresti läbirääkimistesse asuda ja esimeste tulemusteni jõuda tänu Eesti varasemale koostööle Marubeniga CO2-kvooditehingute puhul.

Jaapan on USA põllumajandusministeeriumi 2014. aasta andmetel maailma viies piimatoodete importija (283 000 tonni) ja teine juustu importija (247 000 tonni).

Eestis toodeti 2014. aastal 90 300 tonni joogipiima, 40 000 tonni juustu (sh määrde-, sulatatud ja kodujuustu), 26 200 tonni koort, 37 400 tonni hapendatud piima, 18 300 tonni kohupiima, 5500 tonni lõssipulbrit ning 4800 tonni võid. 750 200 tonnist toorpiimast läks ekspordiks, peamiselt Leetu, 202 300 tonni. Lisaks toorpiimale eksportis Eesti joogipiima, juustu ja pulbreid, peamised sihtriigid olid Leedu, Läti, Soome ja Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles