Bakuu afääri osaliste süüdimõistmine jõustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gildi investeerimiskelmuse arutamine maakohtus.
Gildi investeerimiskelmuse arutamine maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Täna jõustus ASiga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse süüasja osaliste süüdimõistmine kui riigikohus ei võtnud kaitsjate kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Kui Harju maakohus mõistis mullu 30. mail ASiga Gild Financial Advisory Services seotud investeerimiskelmuse süüasja osalistele šokivangistused, samuti mõistis kohus neilt välja miljonite eurode ulatuses investoritele tekitatud kahju, siis ringkonnakohus leidis sama aasta oktoobris, et reaalselt vangi siiski kellelgi minna ei tule ja piisab tingimisi vangistusest.

Ühtlasi tühistas kohus Šarunas Skyriusele määratud karistuse, leides, et tema süüepisood on aegunud. Maakohtus süüalustelt välja mõistetud kahjusummasid kohus ei muutnud.

Ringkonnakohus määras Erki Piirsalule kaheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga, Tõnis Haavelile ja Harles Liivile aga seitsmekuulise vangistuse samuti kolmeaastase katseajaga. AS GILD Financial Advisory Services, uue nimega GFAS sai 50 000 euro suuruse rahalise karistuse.

Jõusse jäi maakohtu otsus mõista süüalustelt solidaarselt välja menetluskulud, samuti tuleb neil ka ringkonnakohtu otsusel tasuda investoritele tekitatud kahju. Nii tuleb Piirsalul, Haavelil ja Gild Financial Advisory Servicesil solidaarselt tasuda kokku 4 480 000 eurot ning Haavelil, Liivil, Piirsalul ning Gild Financial Advisory Servicesil veel ka 7 000 000 eurot.

Ringkonnakohtus määratud karistusi oli eelnevalt süüalustele nõudnud ka riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. Samas Harju maakohus oli olnud oma otsuses karmim. Nii sai Piirsalu mullu mai lõpus maakohtus karistuseks kolmeaastase vangistuse, millest reaalselt tulnuks trellide taga veeta kuus kuud. Tõnis Haavelile määras maakohus kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest samuti kuus kuud tulnuks reaalselt vanglas veeta.

Harles Liivil ja Šarunas Skyriusel tuli maakohtu otsuse kohaselt kanda kahe aasta ja kolme kuu pikkune vangistus, millest reaalsele täitmisele kuulunuks kolm kuud. Juriidilise isikuna kohtu alla antud AS Gild Financial Advisory Services sai maakohtus 150 000 euro suuruse rahalise karistuse.

Maakohus leidis, et süüaluste poolt pakutud investeerimisvõimalust tuleb käsitleda avatud pakkimisena ning leidis tõendamist, et pakkumise käigus esitati teadlikult valeandmeid. Sealjuures oli vassimine süüaluste poolt omavahel kooskõlastatud, leidis kohus.

«Oli loodud keerukas äriühingute ja raha liikumise skeem, millega tekitati kannatanutele suurt varalist kahju,» märkis kohus mai lõpus.

Veebruari keskel taotlesid kohtualuste kaitsjad oma klientide õigeksmõistmist, sama nõuti ka ringkonnakohtus. Teise astme kohtu lahendi järel pöördusid kaitsjad kassatsioonkaebustega riigikohtusse, mis ei võtnud aga süüasja menetlusse. Sellega süüaluste süüdimõistmine ka täna jõustus.

Investeerimiskelmuse süüasja osalised end tunamullu märtsi keskel alanud protsessil süüdi ei tunnistanud. Nii Erki Piirsalu, Tõnis Haavel, Harles Liiv, Šarunas Skyrius kui ka juriidilise isikuna AS Gild Financial Advisory Services kinnitasid pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist, et ei võta süüdistuses neile ette heidetavaid tegusid omaks.

Riigiprokuratuur süüdistas üht ettevõtet ja nelja füüsilist isikut ASi Gild Financial Advisory Services kaudu korraldatud võlakirjade emissioonil valeandmete esitamises ja emissiooniga kogutud rahaliste vahendite mitte-eesmärgipärases kasutamises.

Ajavahemikul 18.-26. juulini 2007. aastal korraldas AS Gild Financial Advisory Services ( Gild FAS) kinnise OÜ Seaside Residence Baku võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot. Emiteerimise eesmärk oli koguda raha, et osta 147 hektarit maad Aserbaidžaanis Bakuu oblastis, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning seejärel maa müüa.

Võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus ilmnes mitmeid täitmata või tingimustele mittevastavad asjaolusid, millest ei teavitatud prokuratuuri selgitusel potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni läbiviimist. Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima, selgitas prokuratuur. Raha laekus kokku üle 12 miljoni euro.

Võlakirjade emissioonis osalenud investorid oma raha tagasi ei saanud ega kasumit ei teeninud. Kriminaalmenetluses esitasid tsiviilhagi üle kolmekümne kannatanu.

Prokuratuur esitas investeerimiskelmuse täideviimise süüdistuse Erki Piirsalulele, kelmusele kaasaaitamises Tõnis Haavelile, Harles Liivile ja Šarūnas Skyriusele. Samuti sai kuriteole kaasaaitamise süüdistuse Gild Financial Advisory Services.

Seaside Residence Baku võlakirjaemissiooni investeerisid teiste hulgas Hans H. Luik, Marcel Vichmann ja Olari Taal. Investoreid pärines Eesti kõrval veel Leedust, Kanadast ja Norrast.

Eestis on Gild Bankers sisulise tegevuse lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles