Millise õppetunni sai finantskrahhist USA keskpanga juht Ben Bernanke?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Föderaalreservi president Ben Bernanke.
Föderaalreservi president Ben Bernanke. Foto: Reuters / Scanpix.

Viimaste aastate finantskriisi olulisim õppetund USA-le on, et ei tohi lubada tekkida krahhi jaoks liiga suuri finantskorporatsioone, ehk siis firmasid, mida tuleb kriisis hakata maksumaksjate ja riigi rahaga päästma, tõdes USA keskpanga Fedi juht Ben Bernanke.

Viimastest keskpanga juhi sõnavõttudest kumavad läbi ka seisukohad, et pangad peaksid keskpanga juhi hinnangul edaspidi hoidma suuremaid reserve ning nende tegevust suunavad regulatsioone tuleb täpsustada.

Bernanke sõnutsi ei viinud finantskriisini mitte tema juhitava institutsiooni tegemised või tegemata jätmised, vaid kinnisvaraturu segadustes ja väärtpaberiturul kasumit jahtides liigseid riske võtnud suurte finantskorporatsioonide tegevus, vahendab bb.lv.

Seetõttu olidki 2007. aastal vallandunud kinnisvarakriisis peamised kannatajad suured finantsorganisatsioonid, kes olid seotud eluasemeturu languses väärtusetuks muutunud võlapaberitega. Kuna selliseid organisatsioone oli palju, laienes kinnisvaralaenude andjate maksejõuetuse probleem kogu riigi finantssektorile ja sealt edasi kogu maailmale.

Samas leiavad eksperdid, et finantskriisi tekkimisel lasub osa süüd ka USA keskpangal, mis kriisieelsetel aastatel ajas liiga leebet finantspoliitikat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles