Analüütik: nafta hind võib kukkuda 20 dollarini barrel

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Venemaal.
Nafta tootmine Venemaal. Foto: SCANPIX

Citigroupi analüütik Edward Moses, kes ühe väheste analüütikutena ennustas aasta tagasi õigesti nafta hinna järsku langemist, usub, et musta kulla hiljutine tõus on nn pettekas ja võib peagi langeda 20 dollarini barrel.

Vaatamata investeeringute vähendamisele, mis on viimastel nädalatel toimunud hinnatõusu taga, kasvab USA toodang edasi, kirjutas suurpanga globaalsete tooraineturgude peaanalüütik Edward Moses eile klientidele saadetud raportis. Brasiilia ja Venemaa pumpavad naftat rekordmahus ning Saudi Araabia ja Iraak võitlevad turuosa eest Aasias langetades sinna müüva kütusetooraine hinda. Turg on üleküllastunud ning naftatankerid hakkavad pilgeni täis saama, vahendab Bloomberg.

Tagasilöök tootmises ei tule tõenäoliselt enne kui kolmandas kvartalis. Vahepeal võib nafta (WTI – West Texas Intermediate) hind, mis praegu on 52 dollarit barrel, langeda mõneks ajaks 20 dollarini, kirjutab Moses. USA kildanafta revolutsioon on lõpetanud Naftat Eksportivate Riikide (OPEC) võimekust hindadega manipuleerimiseks.

«Üha enam näib tõenäoline, et OPECil puudub võimalus teha äri vanamoodi,» kirjutas Morse. «Ehkki paljud analüütikud on pidanud turukriise «OPECi lõpuks» ka varem, siis seekord võib minna teisiti,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles