Bitcoinidele ehitatud püramiidskeem neelas 340 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoini kaevandus. Foto on illustratiivne.
Bitcoini kaevandus. Foto on illustratiivne. Foto: Atlanta Journal-Constitution / MCT

Hongkongis suleti MyCoin, virtuaalvaluuta bitcoinide investeerimisskeem, mis neelas esialgsetel hinnangutel 254 miljonit Inglise naela (340 miljonit eurot) kergeusklike investorite raha.

MyCoin pakkus investoritele lepinguid, mis tõotasid 400 000 Hongkongi dollari (45 758 eurot) investeerimisel miljon dollari tulu (114 395 eurot). Lisaks pakuti investoreile boonuseid, nagu näiteks Mercedes Benz sõiduautosid uute investorite skeemi meelitamise eest, kirjutab Business Insider.

Nüüd kardavad ent investorid, et tegu oli püramiidskeemi ehk Ponzi skeemiga: uusi investoreid meelitati ligi vaid selleks, et esimestele investoritele maksta. Ettevõtte kontor on juba kuu aega suletud, väidetavalt remondiks, ning kartused suurenevad, et firma asutajad on kadunud koos kogu rahaga.

Et ühelgi investoril pole ette näidata kirjalikku lepingut, kõik investeerimislepingud sõlmiti kodulehel, on ka petuskeemi uurimine raskendatud. Mõni investor olla väidetavalt võtnud oma kinnisvarale kuni 50 miljoni Hongkongi dollari (5,7 miljonit eurot) hüpoteegi, et raha MyCoini investeerida.

Hongkongi bitcoini ettevõtja Aurélian Menant ütles väljaandele Tech In Asia, et MyCoin pole sarnane viimasel ajal avastatud tehniliselt keerulistele bitcoini pettustele, vaid oli pigem klassikaline petuskeem.

«MyCoin pakkus klientidele investeerimist kaevandamislepingutesse, lubades 300 protsenti aastatulu,» ütles ta. «See on tegelikult tavaline Ponzi skeemi juhtum, täpselt selline nagu Madoffi oma mida ta aastaid USAs klassikaliste investeeringutega ülal pidas. Investorid ostsid osakuid kaevandustes ja pidid saama proportsionaalse osa tulust.»

Avaldatud number - 254 miljonit Inglise naela - põhineb ajalehe South China Morning Posti hinnangul, see võib osutuda ka hoopis suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles