Merkel ootab Kreekalt kestliku rahandusplaani esitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles esmaspäeval, et Kreeka peab esitama kolmapäeval eurotsooni rahandusministritele kestliku rahandusplaani.

«Loeb see, mille Kreeka lauale asetab...Olen alati öelnud, et ootan Kreekalt kestliku ettepaneku esitamist, mida me saaksime seejärel arutada,» ütles Merkel Washingtonis ühisel pressikonverentsil USA presidendi Barack Obamaga.

Kreeka uue valitsuse väljaütlemised ja tegevus on tekitanud kartuse, et 315 miljardi euro suuruse võlakoormaga Ateena muutub maksujõuetuks ja lahkub eurotsoonist. Merkel rõhutas, et Saksamaa poliitika keskmes on alati olnud Kreeka hoidmine euroalas.

Saksa kantsler ütles samas, et Kreeka abiprogrammi alusreeglid on alati olnud ühesugused.

2010. aasta mais loodud troika missioon koondas Euroopa Liidu, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga (EKP) ressursse Kreeka  abipaketi loomiseks ja jõustamiseks. Kreeka on sellest ajast saadik saanud 240 miljardit eurot abi. Vastutasuks on riik rakendanud karme säästumeetmeid.

«Tuleb ise teha jõupingutusi ja sellele järgneb teistepoolne solidaarsus. Vahetuskaup,» ütles Merkel. «Need programmid on igasuguse arutelu aluseks.»

Obama peatus Kreeka kriisil põgusalt, sõnades, et loodab kuulda Merkelilt, kuidas Euroopa ja IMF saaksid teha Ateenaga koostööd riigi tagasitoomiseks kestliku majanduskasvu teele eurotsooni raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles