Graafik: vaata, millistes riikides eelistavad inimesed eluaset üürida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürile andmise teade.
Üürile andmise teade. Foto: Peeter Langovits

Eestis on 78 protsenti elanikest eluruumi omanikud, sellal, kui Saksamaal, Rootsis ja Šveitsis on kõige vähem eluruumide omanikke terves Euroopas. 

Riikides, kus paljud elanikud elavad üüripinnal, on tihti paigas ka näiteks üürihinna tõstmise määr aastas, et rendi kiire tõus ei tooks vastureaktsioonina esile ostubuumi. Lisaks on igal riigil veel hulk ajaloost ja kultuuriruumist tingitud põhjuseid üürimisele või omamisele. Saksamaal näiteks tekkis pärast II maailmasõja lõppu elamufondi kriis. Inimestel ei olnud majanduslikku võimekust eluruumide ostmiseks, ent elamispinda oli tarvis. Nii arendati välja suur hulk elamuid, mis olid algusest peale mõeldud rentimiseks, vahendab Statistikablogi. 

Šveitsi finantsinstituut tegi uurimuse. mille kohaselt elanikud ei taha osta, kuna majad on lihtsalt liiga kallid. Seda ka võrdluses üürisummadega. 

Praegu soodustab Eestis eluruumide ostmist tulumaksuseadusest tulenev tulumaksutagastus eluasemelaenu intressidelt ja vähearenenud üüriturg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles