Buffett ja Gates sõidavad hiinlastele filantroopiat õpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates ja Warren Buffett.
Bill Gates ja Warren Buffett. Foto: SCANPIX

Bill Gatesi ja Warren Buffetti veenmisjõud on pannud raha ära andma nii mõnegi USA miljardäri, nüüd siirduvad mehed Hiina uusrikastele filantroopia võlusid selgitama.

Kahjuks on karta, et kõik Pekingisse lõunasöögile kutsutud Hiina magnaadid siiski kohale ilmuda ei julge. Oht, et auk pähe räägitakse, võib tunduda liiga reaalne.

Igatahes on kutsutute nimekirjas näiteks kinnisvaraarendaja SOHO China tegevjuht Zhang Xin, samuti autotootja BYD juht Wang Chuanfu, kes Buffetti investeeringutele loodab.

Hiina meedia väitel ongi Bill ja Melinda Gatesi fondi esindaja Pekingis juba mures, et paljud kutsutud külalistest viisakalt ära ütlevad.

«Mõned inimesed teatasid, et nad ei tule. Üsna paljud on aga helistanud ja küsinud, kas neil palutakse lõunasöögil ka annetusi teha,» ütles ajakirjanduse väitel fondi Hiina esindaja Ray Yip. «Kõige suurem hirm ongi, et nad satuvad otse rambivalguses piinlikku olukorda.»

Yipi pressiesindaja, kellega Financial Times eile ühendust võttis, neid Hiina ühes suurimas uudisteportaalis ja Economic Observeris toodud kommentaare ei vaidlustanud.

Yip ütles, et Gates ja Buffett soovivad lõunasöögil oma sõpru tundma õppida ja vahetada mõtteid heategevuse ja partnerluse teemadel, mitte Hiina magnaatidelt annetusi välja meelitada.

Hiina meedia väitel võivad Gates ja Buffett saata kutsutud külalistele ka selgituskirja, kinnitamaks neile, et neid ei võeta vahele nagu ameeriklastega on juhtunud.

Filantroopidest tandemi initsiatiiv, mis käivitus USAs käesoleva aasta juunis, on paljude rikaste ameeriklaste ja nende perede seas head vastukaja leidnud.

Rupert Hoogewerf, kes koostab Hiina rikkurite nimekirja Hurun Reporti, ütles, et paljud hiinlased on annetajate motiivide suhtes skeptilised.

«Hiinas on kõigi suuremate heategevusorganisatsioonide peamine osanik alati valitsus. Üldiselt arvatakse, et paljud annetused ei kujuta endast puhtakujulist filantroopiat vaid pigem üritavad rikkad endale niiviisi mõjuvõimu kindlustada,» ütles ta.

Samas oli Hoogewerf Gates-Buffeti Hiina missiooni suhtes siiski optimistlik. Ta ütles, et olukord on tugevasti muutunud pärast 2008. aasta Sichuani maavärinat, mis paljude Hiina ettevõtjate prioriteete samuti tugevasti raputas.

«Bill Gates ja Warren Buffett on Hiina ettevõtjate silmis tõelised iidolid,» ütles Hoogewerf. «Ma usun, et nende tulek lööb filantroopiale Hiinas hääled sisse.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles