Puhkusest loobumine võib Jaapanis muutuda illegaalseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzō Abe
Shinzō Abe Foto: AFP/SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe soovib läbi viia seadusemuudatuse, mille järgi oleks kõigil töötajatel kohustus võtta välja vähemalt viis tasustatud puhkepäeva aastas, kirjutab Business Insider.

Uuringute järgi on üks kolmandik Jaapanis sooritatavatest enesetappudest seotud ületöötamisega, kirjutas mõnda aega tagasi Washington Post. Pingeline töökeskkond on Jaapani kultuuri juba sellisel määral integreeritud, et sõnaraamatutesse lisati hiljuti uus sõna "karoshi", mis tähendab surma ületöötamise läbi.

Jaapani tööministeeriumi uuringu andmetel võtavad jaapanlased keskmiselt aastas välja vaid 9 tasustatud puhkepäeva, samas kui neil seaduse järgi oleks õigus 18,5-le. Japan Timesi andmetel ei võta üks kuuest töötajast üleüldse puhkust välja.

Peaminister Abe pole aga ainuke, kes mõistab, et kui puhkuse võtmine jätta töötajate valikuks, ei jõuta tervislikuma töö-puhkuse tasakaaluni niipea, kui üldse.

Eelmisel aastal avastas riigi tervishoiuministeerium vastava uuringu abil, et keskmine Jaapani töötaja magab töönädalal vaid kuus tundi ja 22 minutit ööpäevas. Seejärel alustati kampaaniaga, millega julgustatakse töötajaid tegema tööl pärastlõunati pooletunniseid uinakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles