Helsingi dokk võib Vene omanike tõttu Soome sõjalaevade hankest välja jääda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Arctechi viimati valminud laevu, mitmeotstarbeline polaarmere jäämurdja Baltika.
Üks Arctechi viimati valminud laevu, mitmeotstarbeline polaarmere jäämurdja Baltika. Foto: arctech.fi

Helsingi Arctech Shipyardi dokk võivad ilma jääda lähiaastatel välja kuulutatavast Soome sõjalaevade uuendamise suurhankest, sest ettevõte kuulub sajaprotsendiliselt Vene omanikele, kirjutab Huvfudstadsbladet.

Ajalehe allikate sõnul ei saa sõjalaevu ehitada Helsingis justnimelt omaniku tõttu.

Tuleval kümnendil asendab Soome seitse praegu teenistuses olevat sõjalaeva ja Soome merevägi on hakanud otsima dokke, kus miljarditellimus täidetaks.

Ajalehe teatel on merevägi juba võtnud ühendust võimalike ehitajatega. Kommodoor Juha Vauhkonen ütles ent Huvfudstadsbladetile, et Helsingi dokiga ei ole suheldud ega suheldagi.

Soome parlamendi Eduskunta riigikaitsekomisjoni esimehe Jussi Niinistö sõnul tuleb Helsingi dokk Soomele sõjalaevade ehitajana vaevalt kõne alla.

Soome võib kaitsehangetes jätta ettevõtteid hankest välja, põhjendades seda riigi turvalisusega.

Arctech Shipyards kuulub mullusest aastast sajaprotsendiliselt Vene United Shipbuilding Corporationile, mis on muu seas ka USA sanktsioonide nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles