Sularahaautomaatidest saab tuttuusi kupüüre

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Peatse euro tulekuga seoses hävitab Eesti Pank rohkem kulunud sularaha ja pangaautomaatidest saab tavatult palju päris uusi trükilõhnalisi rahatähti.

«Sain sularaha võttes kõik täiesti uued, krabisevad paberid. Jääb mulje, et varem valmis varutud uued rahatähed tahetakse nüüd enne euro tulekut kõik ära kasutada,» rääkis Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid. Sama on märganud paljud teisedki inimesed ja sellest ka Postimehe toimetusele teada andnud.

Eesti Pank vastas teemat puudutava küsimuse peale, et laseb uut sularaha ringlusesse jooksvalt vastavalt sellele, kui suur on vajadus käibelolevat kulunud sularaha uuega asendada.

Keskpanga kinnitust mööda on tegemist küll tavapärase protsessiga, kuid kuna seoses euro tulekuga hävitatakse kulunud sularaha rohkem, jõuab seetõttu ringlusesse tõepoolest ka rohkem uusi kupüüre.

Eestis tuleb Euroopa ühisraha euro kasutusele tuleva aasta 1. jaanuaril. Pangaliit soovitab enne detsembrit panna kontole kodus olevad mündid ja sularaha, sest pangakaarti kasutades läheb eurole üleminek sujuvamalt kui sularahaga arveldades.

Eurole ülemineku päeval on pangasüsteemid (internetipank, makseautomaadid, teleteenused, telefonipank, mobiilipank jne) osaliselt suletud ja nende töö täielik taastumine võib võtta mitu päeva.

Pangaliidu juht, SEB juhatuse esimees Riho Unt on varem öelnud, et eurole üleminekuks kulub pankade peale kokku ligi 200 000 töötundi, arvestatav kulu kaasneb ka uute rahalugemismasinatega ja kokku investeerivad pangad üle 200 miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles