Kohus ei rahuldanud Kruuda nõuet suhkrutrahvi hüvitamiseks

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda.
Oliver Kruuda. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tallinna halduskohus otsustas täna jätta rahuldamata Oliver Kruudale kuuluva AS Luterma nõude, et riik hüvitaks talle üleliigse laovaru tasu seadusega tekitatud kahju.

Kohus tõi välja, et üleliigse laovaru tasu seadus (ÜLTS) võeti Riigikogus vastu 07.04.2004 ja seaduse adressaatidele anti seaduse normidega tutvumiseks ning oma tegevuse ümberkorraldamiseks aega kolm päeva.

Kaebaja seisukohast tekkis Lutermal seetõttu suur oht sattuda majanduslikult äärmiselt ebasoodsasse olukorda, sest avaldatud ja kohe jõustuv seadus sätestas maksukohustuse teatud määrast suurema laovaru (üleliigsed suhkruvarud) olemasolul.

Oluline asja juures on ka see, et ÜLTS-is viidatavad EL määrused ei olnud seaduse jõustumise ajaks eesti keelde tõlgitud ja neile ei oleks saanud tugineda.

Kohus on seisukohal, et riigi tegevust ÜLTS-i kehtestamisel ei saa pidada oluliseks rikkumiseks õigustloova aktiga tekitatud kahju tähenduses.

Kruuda nõudis riigilt 9,2 miljoni euro suuruse kahju hüvitamist. Otsus on jõustumata ja selle võib vaidlustada 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles