Hinnad langesid juba kaheksandat kuud järjest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bensiinijaam
Bensiinijaam Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta jaanuaris võrreldes 2014. aasta detsembriga -0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga -1,3 protsenti, teatas statistikaamet. Hinnad langesid juba kaheksandat kuud järjest.

Kaubad olid 2014. aasta jaanuariga võrreldes 2,3 protsenti odavamad ja teenused 0,6 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes langenud 3,2 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 0,7 protsenti.

2014. aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mis oli 20,7 protsenti odavam.

Suuremat mõju indeksile avaldas veel toidu 2,5 protsendiline odavnemine, millest ligi poole andis 13 protsenti odavam köögivili. Aastataguse ajaga võrreldes oli suurem mõju indeksile ka alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis on aastaga kallinenud vastavalt 3,1 protsenti ja 7,2 protsenti. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kohv (21 protsenti) ning odavnenud suhkur (43 protsenti) ja värske köögivili (18 protsenti).

2014. aasta detsembriga võrreldes oli jaanuaris tarbijahinnaindeksi peamine mõjutaja samuti mootorikütus, mis odavnes kuuga 8,3 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel alkohoolsete jookide 4,3 protsendiline kallinemine, mille põhjustasid jõulukuu soodusmüükide lõppemine ja uute aktsiisimäärade rakendumine, samuti rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid. Toidukaupadest kallines kuuga enim porgand (42 protsenti) ja odavnes apelsin (16 protsenti).

Viimati jäi tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes alla -1,3 protsenti 2009. aasta detsembris, mil muutus oli -1,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles