Arto Aas ajas ettevõtjad marru

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum Tartu juht Margo Külaots avaldas arvamust, et riigikogu majanduskomisjoni esimees Arto Aas pettis taastuvenergia toetusele hinnalage seades ettevõtjaid.
Fortum Tartu juht Margo Külaots avaldas arvamust, et riigikogu majanduskomisjoni esimees Arto Aas pettis taastuvenergia toetusele hinnalage seades ettevõtjaid. Foto: Margus Ansu

Majanduskomisjoni esimees Arto Aas pakub elektrituru seaduse muudatusega tarbijale odavamat elektrit, kuid ettevõtjad süüdistavad poliitikut sõnamurdmises ja Eesti maine kahjustamises investorite silmis.

Erinevalt praegusest ei hakka tarbijad taastuvenergia eest tootjatele rohkem maksma, kui elektri turuhind langeb – sellise paranduse esitas Aas majanduskomisjon tänasel erakorralisel istungil elektrituru seadusesse.

 „Minu ettepanekul me kehtestame taastuvenergia toetustele hinnalae praegusel tasemel 53 eurot megavatt-tunni eest,“ ütles Aas. „Kui tänase skeemi kohaselt peaks taastuvenergia tootjatele maksma suuremat toetust, kui elektri turu hind langeb, siis edaspidi toetuse summa ei suurene sõltuvalt turuhinnast vaid jääb praegusele tasemele.“

Samal ajal, kui Aasa muudatus toob leevendust tarbijatele, kahjustab see taastuvenergia investorite huvisid, kes seni võisid loota 93 euro suurusele sissetulekule iga toodetud megavati pealt, hoolimata elektrienergia turuhinnast.

„Tegemist on investorite petmisega,“ ütles Fortum Tartu juht Margo Külaots. „Meie oleme oma kaks koostootmisjaama tänaseks valmis ehitanud, kuid edaspidi vaatab investor Eesti riiki juba teise pilguga: siin võetakse seadusi vastu üksnes sama päeva konjunktuuri silmas pidades, mistõttu pole investeerimiseks sobivat stabiilset kliimat.“

Ettevõtjaid paneb nördima, et Aasa poolt alles kolmapäeval välja käidud ettepanekut ei ole neile tutvustatud ning selle toimimine pole sugugi selge näiteks olukorras, kui elektri hind peaks taas hakkama tõusma ja ületama oluliselt praeguse taseme.

„Näib, et seaduste tegemine on nüüd üksnes majanduskomisjoni enda siseasi, sest meiega pole sellisest muudatusest juttugi tehtud,“ tõdes 4energia juht Martin Kruus. „Kokkulepet selliseks muudatuseks lihtsalt ei eksisteeri.“

Taastuvenergia Koja hinnangul paneb Aasa pakutud muudatus investeeringutele lõpliku põntsu, sest läheb ka vastuollu Eesti riigi poolt Euroopa Komisjonilt välja kaubeldud taastuvenergia riigiabi loaga. „Alles me taotlesime koos majanduskomisjoniga luba praeguseks riigiabi korraks ning nüüd pole teada, kui kaua selle muudatuse seadustamiseks aega võib minna,“ rääkis koja juhataja Rene Tammist. „Uusi taastuvenergia võimsusi nüüd enam rajama ei hakata ning üksnes lõpetatakse need, mille investeerimisotsused langesid aastatel 2009-2011.“

Reformierakond tegi ettepaneku juba kaks aastat menetletud elektrituru seaduse muudatused selle riigikogu kooseisu päevakorrast maha võtta, kuid ei leidnud komisjonis piisavalt toetust. „Aja maha võtmine oleks olnud vajalik, sest seaduse muudatused on väga keerulised ja tavainimesele raskesti arusaadavad, majandusministeeriumi poolt viimasel hetkel tehtud parandused kujutavad endast sisuliselt täiesti uut seadusemuudatust,“ lausus Aas.

Varem kartsid ettevõtjad, et elektrituru seaduse vastu võtmisega viivitamine kahjustab nende arenguvõimalusi, sest investorid ei soovi ebaselge seadusandlusega riigis kulutusi teha.

Neljapäeval vastu võetud parandused annavad Eesti Energiale võimaluse põletada Narva elektrijaamade kateldes suures koguses puitu, et  hakata Euroopa turul kauplema niiviisi tekkiva rohelise energia statistika numbritega.

Riigikogu nn suur saal hakkab elektrituru seaduse muudatusi arutama teisipäeval ja peaks vastu võtma juba 18. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles