Venezuelas on juba isegi kondoomid defitsiit

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trojani kondoomide pakk maksab Venezuelas juba 755 dollarit.
Trojani kondoomide pakk maksab Venezuelas juba 755 dollarit. Foto: SIPA / SCANPIX

Venezuela elanikud on pidanud alates mullu detsembrist tundide viisi järjekorras seisma nii kana, suhkru, ravimite kui ka teiste esmatarbekaupade ostmiseks. Nüüd on riigis pea võimatu isegi kondoome leida.

«Riik on omadega nii sassis, et nüüd me peame isegi seksimiseks järjekorras seisma,» ütles Bloombergile 31-aastane reklaamidirektor Jonatan Montilla. «See on uus põhi.»

Nafta hinna kokku kukkumine on Venezuelas tekitanud olukorra, kus puudus on pea kõikidest esmatarbekaupadest mähkmetest deodorandini. Nimelt impordib riik suurema osa tarbitavatest kaupadest, kuid 95 protsenti eksporditulust moodustab nafta. Seega on riigi majandus äärmiselt kehvas olukorras ning on väga tõenäoline, et järgmise 12 kuu jooksul läheb riik pankrotti, kui nafta hind tõusma ei hakka.

Samal ajal ei ole kondoomide nappus riigis probleem vaid seetõttu, et inimesed ei saa üheöösuhteid harrastada. Venezuela on üks Lõuna-Ameerika kõrgeima HIV nakatunute ja teismeliste raseduse arvuga riike. Abort on ebaseaduslik.

Suuremast osast apteekidest pole enam võimalik kondoome leida ning oksjoniportaalis MercadoLibre, kust Venezuela elanikud sageli esmatarbekaupu tellivad, maksab 36 kondoomiga pakk 755 dollarit. USAs maksab sama toode 21 dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles