Putin pikendas viljaekspordi keeldu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravilja kokkuostuhind langes.
Teravilja kokkuostuhind langes.

Venemaa pikendas eile teraviljaekspordi keeldu 12 kuu võrra, toites aastate 2007-2008 tänavarahutuste kordumise hirmu impordist sõltuvates arengumaades.

Peaminister Vladimir Putini teadaanne langes ajaliselt kokku ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni kriisikoosolekuga, kus arutati nisuprobleemi võimalikke lahendusi.

Samal ajal hukkus Mosambiigi tänavarahutustes seitse inimest.

Pealinnas Maputos vallandunud rahutuste käigus sai lisaks vigastada vähemalt 280 inimest. Tõuke veristeks sündmusteks andis valitsuse otsus tõsta leiva hinda 30 protsendi võrra.

Pärast seda, kui tuhended protestijad autokumme põletama ja toiduainete ladusid rüüstama asusid, avas politsei nende pihta tule.

Kuigi põllumajandusametnikud ja maaklerid väidavad, et nisu ja muu teravilja varud on praegu rikkalikumad kui aastatel 2007 ja 2008, kardavad poliitikud siiski Mosambiigi veriste sündmuste kordumist.

2007-2008 toidukriis oli kolme aastakümne rängim, tänavarahutusi toimus Bangladeshist Mehhikoni. Ühtlasi varisesid kokku Haiti ja Madagaskari valitsused.

Esialgu kuulutas Venemaa ekspordikeelu välja kuni 2011. aasta detsembri lõpuni, kergitades nisu ja teiste teraviljade hinnad kahe aasta rekordkõrguste lähistele. Seda tähtaega nüüd siis aasta võrra pikendatigi.

ÜRO ütles, et mure 2007-2008 toidukriisi kordumise pärast on nad liikmesriikidest lähtunud päringutega üle ujutanud: «Meie kriisikoosoleku eesmärk on eksportivaid ja importivaid riike tegudele kutsuda.»

Venemaa on traditsiooniliselt maailma neljas nisueksportija, ekspordikeeld on juba sundinud Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika importijaid Euroopast ja USAst lisa otsima.

Putin ütles, et valitsus võib hakata «keelu tühistamist kaaluma alles siis, kui tuleva aasta saak salves ja olukorda võimalik hinnata». Ta lisas, et keelu pikendamise otsus oli kantud soovist «teha lõpp ebavajalikule muretsemisele ning tagada turul osalejatele stabiilne ja ennustatav ärikliima».

«Olukord on päris tõsine,» ütles ÜRO esindaja Abdolreza Abbassian. «Kui Venemaalt kaks aastat järjest vilja ei tule, põhjustab see paraja segaduse.»

Doane Agriculturali analüütik Dan Manternach St Louisist lisas: «Importijad, kes Venemaad usaldama on harjunud, peaks see sõnum küll üles äratama.»

Lõuna-Aafrika julgeolekuinstituudi direktor Jakkie Cilliers ütles, et tunneb muret 2008. aasta protestilaine kordumise pärast: «On selge, et tookordsed sündmused tõid sõjalise jõu Aafrika poliitikasse tugevamini tagasi.»

Euroopa nisuhinnad tõusid teisipäeval 231,5 euroni tonnist, kahe viimase aasta rekord ehk 236 eurot tonnist pärineb juulikuust.

Alates jaanuarist on nisuhinnad tõusnud ligi 70 protsenti.Analüütikud ennustavad, et Venemaa otsus ja mured Austraalia saakide pärast – mida ilmastikuolud samuti on räsinud – kergitavad hindu veelgi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles