Sõnajalad tahavad vanu tuulikuid välja vahetada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Peeter Langovits

Eesti Elekter AS-i juhatuse liige Andres Sõnajalg esitas Salme vallavalitsusele taotluse Salme tuulepargi rekonstrueerimise projekteerimistingimuste väljastamiseks.

Nimelt tahavad nad kuus praegust tuulikut välja vahetada kahe uue põlvkonna tuuliku vastu. «On tõsine plaan võtta Salme tuulepargis tervikuna kasutusele kõige moodsam tuuletehnoloogia,» kinnitas Andres Sõnajalg Saarte Häälele. Ta märkis, et praegu on neil tuulepargis viis Enerconi, üks Vestase ja üks Eleoni 3M116 tuulik.

Need vanemad tuulikud tahavad nad välja vahetada kahe Eleoni tuuliku vastu. «Need jäävad oma efektiivsuselt ja intelligentsuselt Eleoni uuest tehnoloogiast oluliselt maha,» selgitas Sõnajalg, miks nad tahavad püsti panna Eleoni tuugenid.

Andres Sõnajala sõnul on nad arvutanud, et tänu Eleoni tehnoloogia suuremale efektiivsusele tasub investeering end kokkuvõttes ära. «Pärast tuulepargi rekonstrueerimist jääb seitsme asemel alles vaid kolm tuulikut, sealjuures pöörlevad uute tuulikute rootorid senistest kolm korda aeglasemalt.»

Hiljuti Salme vallavalitsuse istungil oma plaane tutvustanud Andres Sõnajala sõnul oli tagasiside igati positiivne. «Vallavanem tõi tehnilise poole pealt välja, et rekonstrueerimine on kooskõlas valla üldplaneeringuga, mille kohaselt on tuulepargi tuulikute kaasajastamine igati tervitatav,» tõdes ta.

Praegu on aga töö alustamise aega veel vara prognoosida. See sõltub Sõnajala sõnul ka teiste tuuleparkide tellimustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles