Brasiilia trio valmistub Burger Kingi ampsama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burger King.
Burger King. Foto: AP / Scanpix.

Kolme suure Brasiilia ärimehe riskifond on väga lähedal Burger Kingi ostmisele, kiirtoiduketi jaoks oleks see juba teine erakätesse minek vähem kui kümnendi jooksul.

Lähedalseisvate allikate sõnutsi võib vähetuntud New Yorgis baseeruv fond 3G ostu sooritada juba lähipäevil. Nad lisasid aga, et põhimõtteliselt võib kaup veel ka katki jääda.

USAs ei teata Burger Kingi ihaldajatest küll praktiliselt midagi, kuid Brasiilias on kolm omanikku tuntud kui «Trio».

Jorge Paulo Lemann, Marcel Telles ja Carlos Sicupira – kõik miljardärid – on ehk kõige enam tunnustust leidnud Brasiilia õlletehase ehitamise eest, millest hiljem InBev välja kasvas. Mille 2008. aastal omakorda ostis ära Budweiseri valmistaja Anheuser-Busch. Kõik kolm on jätkuvalt ka AB InBevi juhatuses.

Lemann, vanim kolmest, oli üks investeerimispanga Banco Garantia asutajatest. Pank müüdi 1998. aastal Credit Suisse’ile.

«Nad on suurteks eeskujudeks tervele ettevõtjate põlvkonnale Brasiilias,» ütles üks pankur, kiites Trio liikmeid kui tipptasemel ärimehi ja kindlakäelisi juhte.

Kui burgeriketi ost õnnestub, on see Trio suurim samm USAs. 3G olevat endale tehingu tarvis finantseeringu juba kindlustanud, väidab ajaleht New York Times.

3G tegevjuht Alex Behring, kes kohapeal Burger Kingi ostu asju ajab, on kolmiku kauaaegne liitlane.

Burger Kingi aktsiad tõusid eilseks enam kui 14 protsendi võrra 18,86 dollari peale, andes firma turuväärtuseks ligikaudu 2,56 miljardit dollarit. Ostuhind ei ole veel teada.

Burger King keeldus tehingut Financial Timesile kommenteerimast, 3G ei ole meilidele ega telefonikõnedele veel vastanud.

Burger Kingil on kogu maailmas kokku enam kui 12 000 restorani. USAs ja Kanadas on müük tänavu läinud nigelalt, kuna töötus ja ebakindlus on tarbijaid kodus hoidnud.

2002. aastal ostsid TPG, Goldman Sachs Capital Partners ja Bain Capital kahjumeid teeniva Burger Kingi 1,5 miljardi dollari eest Briti alkoholigrupilt nimega Diageo. Nad lähenesid asjale agressiivselt ning keskendusid laienemisele kiiresti kasvavatel turgudel nagu Hiinas, Brasiilias ja Venemaal.

Kuigi Burger King 2006. aastal börsile tagasi pöördus, omab mainitud troika siiani firmast ligikaudu kolmandiku.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles