Ross: võlakirjaprogramm võib eelarve plussi viia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märten Ross.
Märten Ross. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Keskpanga 1,1 triljoni euro suurune võlakirjaostu programm võib rahandusministeeriumi asekantsleri Märten Rossi hinnangul viia plussi Eesti tänavuse riigieelarve, mis praegu on miljoni euroga defitsiidis.

Euroopa Keskpanga võlakirjaprogramm võib teatud tingimustel vähendada Eesti riigi vajadust võlga võtta, kirjutab finantspoliitika ja välissuhete asekantsler Ross rahandusministeeriumi blogis.

«Seda juhul, kui nende sammude üldist majandusolukorda elavdav mõju saab niipalju ilmseks, et majanduskasv kiireneb, Eesti eksport paraneb ning maksutulud laekuvad ennustatust paremini. Siis on ka meie eelarve tsükliline olukord ennustatust parem ning defitsiidi õigustatus väiksem,» lisas ta.

Tänavusse eelarvesse on Rossi sõnul sisse planeeritud saja miljoni euro suurune defitsiit. Defitsiidi katmiseks kasutab Eesti tavapäraselt reserve või laene. Rossi sõnul võib Euroopa Keskpanga võlaostu programmi raames ka kaaluda riiklike võlakirjade emiteerimist, kui see peaks odavamaks osutuma.

Loe pikemalt rahandusministeeriumi blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles