Testis Nexus 6: kas selline ongi tulevikutelefon?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Googel on seni Nexus-seeria seadmetega just kui tahtnud telefonitootjatele eeskuju näidata - vat selline peabki olema üks korralik androidifon. 

Varasemaid Nexusi iseloomustas kolm omadust: tehniliselt tugev teostus, peal uusim ja igasuguste viguriteta Android ning sama klassi konkurentidega võrreldes täiesti mõistlik hind. Mis loom on uus Google Nexus, mida Tele 2 Eestis ametlikult müüb? Nexus 6 ongi kolm aspekti, mida ründamisel arvestada: riistvara, tarkvara ja hind.

Hind

700 eurot kliendisoodustusega või 745 täie rauaga (64GB mudel Tele 2) on 2015. aasta alguses Androidimaailmas kisendavalt, mõttetult, ebaõiglaselt palju. (Samas, just jõudis Eestisse müügile Samsungi kõvera ekraaniservaga Galaxy Edge, mille eest külmalt 800 eurot küsitakse.) Tundub, et keegi siin ei saa üldse aru, mis telefoniturul toimub. Laias laastus samasuguste võimetega Androidi saab hästi otsides kätte juba poole väiksema summa eest (nt LG G3, Huawei Ascend Mate7, viimasena siin testis käinud OnePlus One). Nexus 6 on väga kobe telefon, aga mitte selle raha eest.

Riistvara (tehnilised andmed allpool)

Uus Nexus tuleb Motorola tsehhidest. Ilmselt on ekraanidiagonaali kasv praegusel ajal sama vääramatu nähtus, kui rubla kursi langus. Nexus 6 on kuuetollise (tegelikult küll 5,96) ekraaniga ümardatud nurkadega ristkülik, paras taskutelekas. Igasugustes valgusoludes hästi loetav AMOLED ekraani katab Corning Gorilla Glass 3, ekraaniküljed kumerduvad õrnalt telefoni servade poole. Servad on meeldivalt õhukesed. Päris kirkas päikesepaistes ei õnnestunud testida, sest päike näitas jaanuarikuus end vaid 19 tundi.

Valjuhääldid on toodud telefoni esipaneelile üla- ja allaserva, nagu viimastel Motorola nutifonidel kombeks. See teeb telefoni küll pikemaks, aga nii ei saa heliauke telefoni pihku võttes või lauale asetades ära varjata. Horisontaalselt peos hoides, nt mängides ja filme vaadates tulistavad need heli otse kasutajale näkku, teevad päris muljetavaldavat häält, aga ükski telefonivaljuhääldi ei suuda seni veel korralikku kvaliteeti edastada.

Foto: Sander Ilvest / Postimees

Korpus on üleni plastist, tundudes peo alla samal ajal nii pehme kui libe. Testitelefoni tagakaanele olid eelnevate testijate käes tekkinud märgatavad kriimud (fotol ei õnnestunud neid kuigi hästi tabada) ja see on nii kalli telefoni puhul veidi hirmutav. Üldine mulje on siiski soliidne – ei naksu ega kägise ja suudab vast üle elada mõned kergemad kukkumisedki. Väidetavalt on korpus water resistant, aga kuna IP klassi pole välja toodud, siis ujuma minna ei maksaks. 

Nii sisselülitamise kui helinupud paiknevad telefoni paremal küljel üsna lähestikku. Kuna olen harjunud, et need on vastasküljel, ajas näpp pimesi kobades nupud tihti segi. Telefoni tagaküljel on lisaks kassisuuruste tähtedega NEXUS kirjale mõnus Motorola logoga lohk, nagu teistelgi Motodel. Muidu sümmeetrilist telefoni pimesi otsides saab selle järgi kohe aru, mis pidi riist peos on. Kõige jämedamast kohast ületab paksus napilt 10mm, aga tänu kumerale tagaküljele tundub käes ikka mõnus ja õhuke.

Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tagakaant ehib veel uhke kahe LEDiga ringvälk, mille keskel 13 megapikselise kaamera silm. Kaamera on varustatud optilise pildistabilisaatoriga, mis võimaldab ka kõndides ilusa pildiga videot (1080p HD ja 2160p Ultra HD) salvestada. Koos Google’i enda kaamerarakendusega käivitub see kiiresti ja jäädvustab märksa paremaid pilte, kui varasemad Nexuse mudelid. Paraku iPhone 6 Plus tasemele see ei küüni, just viletsates valgustingimustes. Korra pani kaamera ka pildistamise ajal ette hoiatamata pildi tasku.  

Aku mahtuvuseks märgitakse mehised 3220 mAh ja väidetakse, et suvalises segakasutuses suudab see telefoni elus hoida 24 tunni jooksul. Kiirtest ei anna põhjust selles väites kahelda. Kokkuhoidlikum kasutaja veab ehk kaks päeva välja, kui vahepeal magab ka natuke. Aga kui kõik kellad-viled sees hoida ning päev otsa mehiselt näperdada, tuleb õhtul kindlasti saba järgi ringi vaadata.

Nexus 6 on ette nähtud kiirlaadija, mis paarikümne minutiga peaks suutma aku tõhusalt täis pumbata, seda võimaldab uus Snapdragon 805 kiibistik. Testida lubadust ei saanud, sest Tele 2 saabust testi vaid telefon ise, ei laadijat, kaablit ega kõrvaklappi.

Tarkvara

Lollipop. Android 5.0, täiesti puhas ja neitsilik, nagu üks Android peakski olema. Mulle see meeldib, nagu üldse uued ja läikivad asjad. Lippab ülisujuvalt ja näeb silmale hea välja. Mõned funktsioonid on muutunud, näiteks tegumihalduris kuvatakse nüüd iga avatud veebileht eraldi. See hoiab tegelikult ühe näpuliigutuse kokku, ehkki esialgu ajab silmad kirjuks. Samuti on muutunud kontaktihaldus ja veel nipet-näpet. Alati on inimesi, kelle jaoks iga muutus on muutus halvema poole, nagu Sinuhe juba ütles. Sellega tuleb harjuda.

Kuus tolli on pirakas ekraan. Endiselt ei võta Google arvesse, et sama Androidi jooksutatakse ka tahvlitel. Nexus 6 ongi juba paras tahvel ja selles kaliibris telefonid tapavad usinalt seitsmetolliste tahvlite turgu. Selle tõttu paneb imestama, et Lollipopi pole sisse ehitatud mingeid ühe käega kasutamist hõlbustavaid funktsioone, nagu näiteks Samsungi Note 4 ja iPhone’i 6 Plusil. Kui eeldada, et Google tahab meile uue Nexusega teed näidata suurte Androidide tulevikku, siis võiks ju niisugune võimalus olla operatsioonisüsteemi tehasevarustuses.

Nexusele on sisse ehitatud mingi funktsionaalsus, mis laua peal lebavat telefoni liigutades kuvab lukustusekraani ja sellel ka kohe - tänu Lollipopile - kõikvõimalikud teadaanded. See tonksamise värk enamasti töötab, aga vahel ei suutnud kuidagi ekraanile elu sisse puhuda. Ilmselt on viga kasutajas. Isiklikult eelistan ekraanile sõrmega koputamise võimalust, mis uinuvale kaunitarile pildi ette tooks.

Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kokkuvõte: ainult entusiastidele

Nexus 6 on hea telefon, aga mitte selle raha eest. Enamvähem samasuguse võimekuse saab juba mitusada eurot odavamalt. Küllap kukub Nexus 6 hind järelturul üsna järsult, nagu androidmaailmas tihtipeale. 700 euro eest tahaksin saada iPhone 6 Plusi väärilist kaamerat, Huawei  Ascend Mate 7 sõrmejäljelugejat, Sony Z3 veekindlust ja HTC ONe’i väljanägemist. Paha ei teeks ka FM raadio ja mälukaardipesa.

Tehnilist
Mõõdud: 159.3 x 83 x 10.1 mm
Kaal: 184 g
Ekraan: 5.96 tolli, 1440x2560 pikslit, 493 ppi, AMOLED
Protsessor ja kiibistik: 2.7 GHz Quad-core Krait 450; Qualcomm Snapdragon 805
Mälu: salvestusruum 64GB; RAM 3GB
Aku: 3220 mAh
Esikaamera: 2 Mpix
Tagakaamera: 13 Mpix, 4128 x 3096 pikslit, optiline pildistabilisaator
Olemas välklamp, NFC, GPS, taskulamp, 4G
Puudub FM-raadio ja mälukaardipesa

Täielikku spetsifikatsiooni vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles