Soome tulumaksukärbe ei andnud oodatud efekti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome eelmise rahandusministri Jutta Urpilaineni algatatud tulumaksukärbe ei andnud loodetud efekti.
Soome eelmise rahandusministri Jutta Urpilaineni algatatud tulumaksukärbe ei andnud loodetud efekti. Foto: Jussi Helttunen / AP

Mullu märtsis Soomes 20 protsendi tasemele kärbitud ettevõtte tulumaks pidi elavdama äri ja lisama töökohti. Tegelikkuses positiivseid efekte polnud, küll aga jäi riigil saamata 800 miljonit eurot makse, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Kärpeid Soome parlamendis tuvustades rääkis valitsus käe ulatamisest ettevõtjatele, meenutas Yle. Toonane rahandusminister Jutta Urpilainen rääkis, et valitsus loodab kärpega luua sellise õhkkonna, et ettevõtted tahavad kasvada ja uusi töökohti luua.

Hirmu tulu vähenemise ees pareeris toonane valitsus maagilise sõnapaariga: dünaamilised mõjud, meenutas Yle. hinnaguliselt pidi riigieelarve kaotama tuluna 900 miljonit eurot, kuid «dünaamilised mõjud» pidi tooma sellest poole tagasi.

Äsjase hinnangu kohaselt korjas Soome riik mullu 800 miljoni euro jagu vähem maksutulu. «Dünaamiliste mõjude» mõju jäi olematuks, nentis Yle.

«Kahjuks jäid need saavutamata. Selle kärpega maailma majanduse pöördelisi kohti ei muudetud. Kui maailma majandus ei ole hakanud kasvama ega ka euroala majandus, ei lähe ka meil ettevõtetel hästi,» ütles Soome ettevõtete ühenduse Suomen Yrittäjät ökonomist Petri Malinen.

«Peatselt avaldatava küsitluse tulemuste kohaselt on pealinna ettevõtjate usk tulevikku tublisti nõrgenenud, ehk seda ei ole tegelikult näha et tänavusest aastast tuleks üldse positiivne aasta majanduskasvu silmas pidades,» ütles Malinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles