Eestlased küsivad lätlastest viiendiku võrra kõrgemat palka

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

CV Keskuse tööportaali palgasoovide analüüsimisel selgus, et eestlased küsisid möödunud aastal 174 eurot kõrgemat brutopalka kui meie lõunanaabrid lätlased.

Enam kui 59 000 palgasoovi analüüsimisel selgus, et eestlaste keskmine palgasoov oli 2014. aastal 1040 eurot, lätlastel aga 866 eurot. Tööotsijate keskmine palgasoov ületas mõlemas riigis keskmist brutopalka, mis oli kolmandas kvartalis Eestis 977 eurot  ning Lätis 775 eurot, teatas CV Keskus pressiteate vahendusel.

«Kasvav tööjõuvajadus tuleneb Eestis peamiselt demograafilistest muutustest ning tänaste rahvastikutrendide jätkumisel Eesti olemasoleva tööjõuga tööandjate tööjõuvajadust ei kata. Seega suureneb vajalike töökäte puudus lähiajal veelgi, mis omakorda annab nii mõnelgi ametikohal paremad võimalused tööläbirääkimistel (sh ka palgaläbirääkimistel) tööotsijatele ning palgasoovide kasv jätkub,» kommenteeris uuringut CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt.

Kuna tööjõu liikumine välismaale on lihtsam kui kunagi varem, avaldavad naaberriikide  kõrgemad palganumbrid Auväärdi sõnul survet ka kodumaistele palgasoovidele. «Nii on Eesti kõrgem palgasoov avaldanud survet ka Läti tööturule, kus vastavalt Läti statistikaametile oli kolmandas kvartalis kiireim brutopalga kasv Baltikumis. Ka üle poolte (53,4%) Eesti tööotsijatest, kes sooviksid töötada välismaal, küsivad kõrgemat töötasu kui 1040 eurot,» lisas Auväärt.

Sügisel läbi viidud CV Keskuse tööturu-uuringust selgus, et palgatõusu plaanis järgmisel poolaastal 35,9 protsenti tööandjatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles