Kreeka serveerib Euroopale «külma kalkuni»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis. Foto: Kostas Tsironis / Reuters

Kreeka rahandusminister teatas eile Pariisis, et uue lepingu sõlmimiseks kreeditoridega võib kuluda kuni neli kuud. Ühtlasi selgitas Yanis Varoufakis, et Ateena ei kavatse võtta päästeprogrammi raames enam ühtegi laenu lisaks, kuigi praegune 172 miljardi eurone pakett saab 28. veebruaril läbi.

Varoufakis väljendas veendumust, et Euroopa Keskpank hoiab Kreeka pangandussüsteemi püsti seni, kuni leitakse pikemat perspektiivi puudutav kokkulepe, kirjutab Financial Times.

Varoufakise sõnutsi on Kreeka viimased viis aastat elanud järgmise laenumakse nimel. «Me oleme olnud nagu narkomaanid, kes janunevad järgmist doosi. Selle valitsuse eesmärk on sõltuvusele lõpp teha,» ütles Varoufakis ja lisas viitega võõrutusnähtudele, et aeg on teha «külma kalkunit».

Ministri kommentaarid kinnitasid euroaala ametnike kartusi, et Kreeka valitsus ei pruugi olla teadlik oma finantsolukorra haprusest.

«Kõik [eurotsoonis] tahavad diili,» ütles üks kõrge euroametnik. «Aga uus valitsus ajab oma tegude ja retoorikaga paljud inimesed endast välja. Nad seavad end võimatusse olukorda.»

Oma esimese tormilise nädalaga võimu juures on Kreeka valitsusel õnnestunud kukutada riigi pankade väärtust juba 40 protsenti jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles