5G jõuab Eesti kasutajani ilmselt viie aasta pärast

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste.
Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kohalikud mobiilioperaatorid ennustavad 5G kommertskasutusse jõudmist 2020. aastaks.

EMT alustab esimeste 5G tehnoloogia testidega Eestis juba järgmisel aastal, 5G võrgu avamist prognoosib ettevõte aastaks 2020.

„Eesti Telekom on praegu juurutamas 5G testimiseks vajalikku tehnoloogiat oma võrgus. Testidega plaanime alustada tõenäoliselt 2016. aasta teises pooles,“ selgitas Eesti Telekomi jaanuarikuu pressiteates ettevõtte tehnoloogadirektor Tiit Tammiste.

Konkurendid on oma lubadustes tagasihoidlikumad.

“Tehnikamaailmas ei ole 5G definitsioon ja tehnoloogia veel päris paigas. Ootus on suur ja ma prognoosin, et 5G katsetehnoloogia jõuab Eestisse 2018. aasta paiku ning 2020. kommertskasutusse,” kommenteeris portaalile Majandus24 Tele2 Eesti tegevjuht Argo Virkebau, lisades, et tänavu on ettevõttele olulisem 4G ja selle edasiarendused.

Ka Elisa prognoosib, et kuna 5G tehnoloogia standard on hetkel veel rahvusvaheliselt välja töötamata, muutub tehnoloogia Eesti turul kättesaadavaks ilmselt alles 2020. aastaks.

"Peale seda on võimalik ka Elisal hakata 5G võrke välja ehitama," ennustas Elisa Eesti võrgujuht Andrus Kaarelson.

5G turuletoomise põhjuseks  on Tammiste sõnul andmemahtude pidev ja kiirenev kasv. 5G võimaldab veel rohkem seadmeid omavahel suhtlema panna.

„Asjade interneti sündi näeme juba  4G võrgu baasil, kuid ühel hetkel jääb sellest väheks ning vaja on uut, suuremate mahtude ja kiirustega võrku ehk 5G-d,“ märkis Eesti Telekomi tehnoloogiajuht.

Eesti Telekomi esindajad külastasid hiljuti telekomiseadmete tootja Ericssoni innovatsioonistuudiot Stockholmis, kus  tutvustati esimest 5G terminali, mis võimaldab interneti kiiruseid kuni 100 Gbit/s. Testi käigus saavutasid Eesti Telekomi testijad kiiruse 4,4Gbit/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles