Majandusminister Viking Line’ile: tellige laevad Turu tehasest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viking Line'i reisiparvlaev Isabella
Viking Line'i reisiparvlaev Isabella Foto: SCANPIX

Soome majandusminister Mauri Pekkarinen soovitas Ahvenamaa laevafirma Viking Line’i juhtkonnal kaaluda tõsiselt ideed tellida kaks uut laeva STX Finlandi laevaehitusfirmast.

Ministri sõnul on tegemist riiklikult tähtsa otsusega, mis aitaks säilitada laevaehituse oskusteabe Soomes, vahendas YLE.

Laevaehituskontsern STX Europe on merenduses nn keskseks veduriks. «Ma ei saa Viking Line’i rohkem mõjutada. Loomulikult sooviksin, et kui neil on ees uus hange, siis nad mõistaksid kodumaise tööstuse säilimise tähtsust ja tähelepanuväärsust,» rääkis minister.

Pekkarinen meenutas, et riigivõim on möödunud aastate vältel tulnud mitmel korral Viking Line’ile vastu.

Ta lubas, et riik püüab mõelda raskustes olevatele ettevõtetele ja nende töötajatele. Valitsusel pole aga enam mingeid hoobasid, et anda tellimustele hoogu sisse.

Tänase ajalehe Turun Sanomat andmetel valmistub STX Turu laevatehas pikaks vaikuse- ja tööpuuduse perioodiks, kui ainus pooleliolev hiigelsuur ristluslaev Allure of the Seas oktoobri lõpus Royal Caribbeanile üle antakse.

«Tellimusi mittesisaldav tööpuuduse periood saab olema pikk,» nentis STX Finlandi tegevjuht Juha Heikinheimo. Projekteerimisele läheb aasta ja pärast seda kulub 2,5 aastat ehitamisele.

«Täisvõimsusega tootmise tagamiseks tuleb saada kaks kuni kolm tellimust, et tööd jätkuks ehitusprotsessi erinevates etappides,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles