Kasvas elektroonikaseadmete ja toiduainete tootmine

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmine ASis Pere.
Tootmine ASis Pere. Foto: Margus Ansu / Postimees

Esialgsetel andmetel tootsid tööstusettevõtted mullu kaks protsenti rohkem toodangut kui aasta varem, teatas statistikaamet.

Töötlevas tööstuses suurenes toodang neli protsenti, kuid energeetikas ja mäetööstuses vähenes ligi kuus protsenti.

Kogu 2014. aasta jooksul püsis töötleva tööstuse toodang eelmise aasta sama kuuga võrreldes mõõdukas kasvus. Suurenesid nii eksport kui ka müük kodumaisele turule.

Toodang ületas aasta varasema taseme kahes kolmandikus tööstusharudest. Positiivselt mõjutasid toodangu kasvu suurema osatähtsusega tööstusharud — elektroonikaseadmete tootmine kasvas seitse protsenti, puidutöötlemine kaheksa protsenti ja toiduainete tootmine neli protsenti. Suurenes ka metalltoodete, elektrimasinate, mootorsõidukite, kütteõlide ning masinate ja seadmete tootmine. Toodang vähenes keemiatoodete, mööbli ja ehitusmaterjalide tootmises.

Toodangu kasv 2014. aastal põhines peamiselt ekspordi suurenemisel. Välisturule müüdi 70% kogu töötleva tööstuse toodangust. Nii eksport kui ka nõudlus kodumaisel turul kasvasid 2013. aastaga võrreldes ligi kaks protsenti.

2014. aasta detsembris suurenes tööstustoodang 2013. aasta detsembriga võrreldes kaheksa protsenti, sealhulgas töötleva tööstuse toodang seitse protsenti. Detsembris toodeti 23 protsenti rohkem elektrit ja 13 protsenti soojust kui 2013. aasta detsembris.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti mullu detsembris nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses üks protsent vähem toodangut kui novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles