Ettevõtjate maksuettepanek saigi eelnõuks

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman (vasakul) ja peadirektor Mait Palts viisid septembri lõpus riigikogu esimehele Eiki Nestorile pöördumise, millega ettevõtjad nõudsid, et maksuseaduse muudatused oleksid vähemalt pool aastat ette teada. Täna sai ettepanek ka seaduseks.
Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman (vasakul) ja peadirektor Mait Palts viisid septembri lõpus riigikogu esimehele Eiki Nestorile pöördumise, millega ettevõtjad nõudsid, et maksuseaduse muudatused oleksid vähemalt pool aastat ette teada. Täna sai ettepanek ka seaduseks. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu rahanduskomisjon algatas oma tänasel istungil maksukorralduse seaduse täiendamise seaduse, mille kohaselt peab maksuseaduse, samuti selle muudatuse vastuvõtmise ja jõustumise vahele üldjuhul jääma vähemalt kuus kuud.

Sätet ei kohaldata maksukohustuslast soodustava mõjuga maksuseaduse ja selle muudatuse korral.

«Tegu on äärmiselt olulise ja põhimõttelise otsusega, mis parandab ettevõtluskeskkonda. See annab kindlustunnet nii tänastele ettevõtetele kui ka neile kes tulevikus plaanivad kas ja kuhu oma firma luua. Lisaks laieneb see ka kõigile füüsilistele isikutele, kes teavad paremini pereeelarvet planeerida,» ütles rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev pressiteate vahendusel.

«Riigi ülesanne on luua ettevõtjatele ennustatav maksukeskkond. Vajalik on ka maksumuudatuste sisseviimiseks eelnevalt läbirääkida ettevõtjatega,» märkis rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester. Seaduse jõustumine on kavandatud käesoleva aasta 1. juulile.

Remo Holsmer kinnitas samuti toetus kaubanduskoja initsiatiiviile. «Eesti majanduskeskkond peab olema võimalikult ettearvatav ja stabiilne. Sama põhimõte on meie koalitsioonilepetes ka varemalt kirjas: maksupoliitika kavandamisel taotleme maksumuudatuste pikemat ettekavandamist,» lausus Holsmer.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts ütles komisjoni otsust kommenteerides, et tegemist on väga positiivse uudisega mitte ainult Kaubanduskojale või selle liikmetele, vaid kogu Eesti ettevõtjaskonnale.

«Samuti annab see meile ühe täiendava argumendi, millega meelitada Eestisse välismaiseid ettevõtjaid ja eristuda teistest, sest maksukeskkonna ettenähtavust hinnatakse kõrgemaltki, kui üht või teist maksuprotsenti. Kui suudame veidigi ettenähtavust maksumuudatustes suurendada, võidavad sellest kõik Eesti tänased ja tulevased maksumaksjad ja riik tervikuna,» selgitas Palts. «Loodame väga, et veel praegune Riigikogu koosseis jõuab eelnõu ära menetleda ja vastu võtta.»

Eelnõu sündis Eesti Kaubandus-Tööstuskoja petitsiooni tulemusena, mille ettevõtjad 25. septembril riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle andsid. Ettevõtjad tegid ettepaneku lisada riigieelarve seadusesse põhimõte, et riigieelarve koostamise aluseks peavad olema maksuseadused, mis on Riigi Teatajas avaldatud hiljemalt pool aastat enne uue eelarveaasta algust. Lisaks paluvad ettevõtjad täiendada maksukorralduse seadust põhimõttega, mille kohaselt maksuseaduse või selle muudatuse Riigi Teatajas avaldamise ja jõustumise vahele peab jääma vähemalt kuus kuud.

Vassiljev ütles möödunud nädalal Postimehele, et isegi kui ettepanek eelnõuks saab, siis ei jõua tõenäoliselt see riigikogu koosseis seda lõpuni menetleda ja uue parlamendi tulekuga pooleli olevad eelnõud tühistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles