Räime ja kilu hind on kukkunud viiendiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räime müük otse laevast Pärnu sadamas.
Räime müük otse laevast Pärnu sadamas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põllumajandusministeeriumi teatel on räime ja kilu kokkuostu hind jaanuaris kukkunud 19 sendini kilogrammist, mis on viiendiku vähem kui mullu. Ministeeriumi hinnangul võib seoses kala turustamisraskustega senistel eksporditurgudel hind ka edaspidi langeda.

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna juhataja Ain Soome ütles BNSile, et seoses Venemaa turu ära langemisega külmutatud kilule ja räimele on langenud kilu ja räime esmakokkuostuhind, mis 2013. aastal oli räime puhul 23 senti kilogrammist ja kilu puhul 22 senti kilogrammist.

«2015. aasta jaanuaris oli nii kilu kui ka räime esmakokkuostuhind 19 senti kilogrammi kala eest. Tänavu jaanuaris on püütud kokku ligikaudu 4300 tonni kilu ja räime, mis on 1400 tonni võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal,» ütles Soome.

Püügiandmed näitavad, et võrreldes 2013. aastaga väljapüük mullu ei vähenenud. Kilu ja räime saak kokku oli 2013. aastal 51 745 tonni ja 2014. aastal 51 628 tonni. 2014. aastal kasutati kogu Eesti kilu- ja räimekvoodist ära 94 protsenti. «Seega eelmisel aastal oli võimalik kilu ja räime turustada,» ütles Soome.

Soome tõdes, et kui kala hind turul langeb tasemele, kus püük ei ole enam kasumlik, võib prognoosida traalpüügi peatumist.

«Samas on kevadine püügihooaeg seotud rannakalurite räimepüügiga rannikumeres, kui püütakse lühikese ajaga suur kogus räime, mis annab rannakaluritele põhilise osa aastasest sissetulekust. Olukorras, kus räime turustamisega senistel eksportturgudel on raskusi – ka Ukrainas on majanduskeskkond halvenenud – ja uusi turge senises mahus toodangu turustamiseks ei ole leitud, mistõttu olemasolevad külmlaod on kevadiseks rannapüügihooajaks juba täis, võib prognoosida raskusi rannapüügil püütud räime müügil ja kokkuostuhindade langust,» ütles Soome.

Soome sõnul on lahendus eelkõige uute turgude leidmises, aga ka kohaliku turu võimaluste paremas ärakasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles