Syriza sidemed Moskvaga panevad häirekellad helisema

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras, Syriza juht ja Kreeka uus peaminister.
Alexis Tsipras, Syriza juht ja Kreeka uus peaminister. Foto: Pacific Press / Sipa USA

Kreeka vastne valitsus võib ühendada omavahel kaks karmimat kriisi Euroopa hiljutises ajaloos – sügavad majandushädad ja sõja Ukrainas.

Kreeka ministrite väljaütlemised, millega valitsus distantseerus ELi Venemaa-vastastest sanktsioonidest, on pannud mitmed liikmesriigid pelgama Ateena-poolseid takistusi Ukraina küsimusega tegelemisel.

Wall Street Journal kirjutab analüütikute hinnangutele viidates, et värske peaminister Alexis Tsipras näib olevat valmis taaselustama kreeklaste kaht teada-tuntud taktikat: flirtimist Moskvaga ning okkalist partnerlust Euroopa ja läänega.

Selline poliitika oleks omamoodi loogiline, võttes arvesse Tsiprase ja teistegi uute ministrite maailmavaateid ja sooje suhteid Moskvaga.

Alexis Tsipras külastas peatselt pärast Krimmi annekteerimist Moskvat ning kohtus seal president Vladimir Putini lähedaste mõttekaaslastega. Uus välisminister Nikos Kotzias on öelnud, et Kreeka peaks etendama Venemaa ja Euroopa suhetes vahendaja rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles