Tarbijakrediidi intressi piiramise eelnõu kukkus riigikogus läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen laekub arvele mõne hetkega, kuid see tuleb ka kiiresti tagastada.
SMS-laen laekub arvele mõne hetkega, kuid see tuleb ka kiiresti tagastada. Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikogus jäid täna napilt vastu võtmata seadusemuudatused, mis oleks seadnud piirangud tarbijakrediidi kulukuse määrale ning piiranud vahekohtute kasutamist.

Eelnõu vastuvõtmiseks olnuks tarvis 51 häält, ent riigikogu suures saalis toetas seda tänasel lõpphääletusel vaid 47 Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikut. 39 riigikogu liiget puudus ja 15 jättis hääletamata.

Õiguskomisjoni kuuluv reformierakondlane Kalle Jents nimetas hääletustulemust üllatavaks. Tema sõnul ei viidanud õiguskomisjoni varasemates aruteludes miski, et seadus võib jääda vastu võtmata.

Hääletustulemuse üle avaldas hämmastust ka opositsioonilise IRLi fraktsiooni aseesimees Kaia Iva, kelle hinnangul on Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioon kaotanud igasuguse töötahte ja -võime. Ta märkis, et kui võimuliidul oli kahtlus, et eelnõu ei pruugi saada piisavalt poolthääli, pidanuks nad opositsiooniga konsulteerima, kuid seda ei tehtud.

Iva avaldas lootust, et täna vastu võtmata jäänud eelnõu antakse juba homme uuesti riigikogu menetlusse. Tema hinnangul oleks riigikogul alles jäänud paari nädalaga siiski võimalik võtta muudatused kiirkorras vastu, sest nende sisu on parlamendil läbi arutatud. «Kui inimesed ka koalitsiooni poole pealt uuesti suurde saali kohale jõuavad, siis ilmselt sellega probleeme ei ole,» ütles ta.

«See on ootamatu ka mulle,» ütles sotsiaaldemokraadist justiitsminister Andres Anvelt. «Saan aru, et kohal polnud nii palju koalitsiooni liikmeid, kui oleks vaja olnud, sest vaja oli 51 häält. Opositsioon, kes on kogu aeg rääkinud selle seaduse vajalikkusest, sisuliselt ei hääletanud.»

Anvelti hinnangul on tegu valimiseelse poliitilise kemplusega, kus erinevalt elatisfondi otsusest ei hääletatud oma südametunnistuse järgi. Ta avaldas lootust, et seadus jõutakse praeguses koosseisus ikkagi vastu võtta. «Sooviksin seda näha, oleme palju vaeva näinud ja poliitilisel tasemel on see üksipulgi läbi arutatud,» lausus ta.

Reformierakonda kuuluv õiguskomisjoni liige Valdo Randpere kinnitaski õhtul Postimehele, et eelnõu antakse homme taas riigikogu menetlusse, et see jõutaks vastu võtta enne, kui riigikogu praegune koosseis lõpetab töö. Õiguskomisjon arutab eelnõu erakorraliselt järgmisel nädalal.

Eelnõu keelab vahekohtu kasutamise tarbija ja kiirlaenufirma vahelistes küsimustes. Näiteks oli vahekohtu praktikas tavaline juhtum, kus võlgnevusest teavitav kiri saadeti e-postiga ja loeti kättesaaduks. Tarbijakrediiti puudutavad vaidluseid hakkab lahendama riiklik kohus.

Samuti saab tarbijakrediidi kulukuse määr endale piiri, milleks on Eesti panga poolt avaldatav krediidiasutuste poolt väljastatud laenude intressi kolmekordne määr.

Seega oleks tarbijakrediidileping tühine juba liiga kõrge krediidi kulukuse määra tõttu, täiendavaid heade kommete vastasust kaasa toovaid eeldusi, mille tõendamine on kehtiva õiguse alusel osutunud tarbijatele liiga keeruliseks, muudatuste jõustumisel arvestama ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles