OECD: pensionifondide halduskulud on liiga kõrged

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööjõuturu tugevdamiseks peaks Eesti alandama tööjõumakse. Samuti on pensionifondide halduskulud liiga kõrged. 

Maksukoormuse alandamine võimaldab suurendada nii tööjõu rakendamist kui konkurentsivõimet. Eestisse võib see ka tööjõudu sisse tuua, leiab OECD.

«Hiljutised tööjõu maksuvähendused on teretulnud. Rahvusvahelises võrdluses on töötajate maksukiil endiselt kõrge, eriti madala palgaga töötajate hulgas ning see jääb nõnda ka pärast planeeritavat tulumaksuvähendust, sotsiaalkindlustuse maksete vähendust ning lastetoetuse suurendamist,» leiab OECD.

Kuigi tulumaks on üsna madal, on nende hinnangul kõrged erinevad sotsiaalkindlustuse maksed. Sotsiaalkindlustusmaksete vähendamine aitaks just kaasa väiksema palgaga inimeste sissetulekute suurendamisele, sest moodustab suurema osa nende maksukoormusest.

Sissetulekute erinevus Eesti ja Soome töötajate vahel jääb suureks. Aastal 2013 teenis Eestis olev töötaja vähem kui kolmandiku Soome töötaja palgast. Soomes töötab OECD hinnangul neli protsenti tööjõust.

Kvalifitseeritud tööjõu puudust aitaks vähendada see, kui töötajate oskused klapitada tööjõuturu vajadusega.

«Eestit aitaks noortele atraktiivsemaks töötamise kohaks muuta ka see, kui noored saaksid hõlpsamalt omandada tööturul vajalikke oskusi,» leiab raport. Kvalifitseeritud tööjõud on hinnas ning kipub vähem ka lahkuma. 

Ka pensionisüsteem võiks tulusam olla. Netosissetulek teisest sambast on olnud vaid 0,4 protsenti, hindas rahandusministeerium. Neid vähendavad kõrged kulutused. Keskmiselt on fondijuhtide tegevuskulud olnud 1,5 protsenti vara väärtusest alates 2002. aastast. OECD hinnangul jäävad pensionifondide tegevuse ja muud kulud rahvusvahelises võrdluses kõrgeks. 

Umbes poole tegevuskuludest moodustavad turunduskulud. Need on suuresti reguleerimata, kuigi kingituste tegemine uutele klientidele on keelatud. Pikas perspektiivis fondide tootlus üksteisest väga ei erine, mis vähendab turunduse poolt loodavat eelist.

Nende tasude määra suurus võib tuleviku pensionitele olla märkimisväärselt halva mõjuga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles