Sanktsioonide psühholoogia: märter tänab patuoinast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sanktsioonide tõttu langev rubla kurnab Venemaal valuutas kodulaenu võtnuid.
Sanktsioonide tõttu langev rubla kurnab Venemaal valuutas kodulaenu võtnuid. Foto: Dmitry Serebryakov / AFP

Homme arutavad Euroopa Liidu välisministrid kõigi eelduste kohaselt Vene kodanike ja Ukraina separatistide musta nimekirja pikendamist. Põhjust sanktsioonide karmistamiseks on küllaga, kuid kahjuks ei pruugi ELi poolt plaanitav pöörata teravnenud olukorda Ukrainas, kirjutab Bloomberg Business.

«Kui keegi tahaks Vene majandust tõeliselt mõjutada, peaks ta sanktsioone dramaatiliselt tugevdama, aga keegi pole selleks valmis,» ütles Berliinis baseeruva mõttekoja Teneo Intelligence’i asepresident Carsten Nickel.

Euroopa Liit on Venemaa suurim kaubanduspartner ning tunneb juba ka ise viimasele kehtestatud sanktsioonide pitsitust. Karistusmeetmete karmistamiseks on tarvis kõigi 28 liikmesriigi üksmeelset jah-sõna. Kreeka uus valitsus on juba jõudnud esitada vastulause homme arutusele tulevale plaanile, sest nendega ei olevat konsulteeritud. Putin teab seda.

Käimasolev pealetung Ukrainas näib olevat kavandatud olukorrast kasu lõikamiseks. Kui separatistidel õnnestub nüüd oma positsioone kindlustada, võivad nad taas soostuda vaherahuga, mis võimaldaks vallutatud alad endale hoida. Sellise stsenaariumi järgi vaibuksid lahingud tasapisi kevadeks. Suve keskpaigaks, kui EL ja USA peavad otsustama praeguste sanktsioonide uuendamise osas, oleks paar kuud valitsenud suhteline vaikus – ning siis oleks lihtne väita, et sanktsioone tuleks lõdvendada või nood sootuks tühistada.

«Strateegiliselt on see väga nutikas,» ütles Nickel.

Lääne teine dilemma seisneb selles, et nad on Putinit rohkem aidanud kui talle valu valmistanud, lastes Vene presidendil positsioneerida end märtrina ning tagades talle teretulnud patuoina kodumaa majandusraskuste kontekstis.

Nii arvab Kremli ja Putini pühendunud kriitik Mihhail Hodorkovski, kes ütles 16. jaanuaril Leedus peetud kõnes, et Kremli propaganda tõttu on valdav osa venelastest veendumusel: lääne sanktsioonid kujutavad endast ebaõiglast rünnakut nende riigi vastu.

«Me võime kindlalt väita, et sanktsioonid on mänginud oma positiivset rolli,» ütles Hodorkovski, kuid lisas, et nende pikaajaline käimashoidmine praegusel kujul «näib küsitav».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles