Inglismaa Keskpanga juht muretseb, et tehnoloogia hävitab pangandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Carney
Mark Carney Foto: SCANPIX

Tehnoloogia murrab panganduse täpselt samamoodi, nagu see on teinud ajakirjandusega, raadio ja postiteenusega, muretseb Inglismaa keskpanga juht Mark Carney.

Transferwise, mida hinnatakse miljardiväärtusega ettevõtteks, tõestab, et tal võib õigus olla. Nad teevad rahvusvahelisi pangaülekandeid soodsamalt, kui pangad, vahendab Business Insider.

Carney ütles Davosis, et ta kardab, et tehnoloogiaettevõtted teevad pankadega sama, mis Uber tegi taksodega. Uber tegutseb linnades, kus taksoturg on kõvasti reguleeritud. See on loonud kõvasti taksomonopole ning võimaldanud küsida kõrget hinda taksoteenuse eest. Uber, mis laseb igal autoomanikul olla taksojuht, on võtnud neilt kõvastu turgu. Taksojuhid on Uberi vastu, sest paljud jäävad tööta.

«Panganduse ja finantsstabiilsuse huvides on vaja regulatsioon koheselt tasakaalustada, mitte olla liiga jäigad, vältides sellist häirivat tehnoloogiat, lõpetades olukorras, kus me tuleme regulatsiooniga välja peale sündmuse toimumist. Teisisõnu, mitte sattuma Uberi-sarnasesse olukorda finantsteenuste sektoris, millega paljud jurisdiktsioonid hädas on,» sõnas Carney.

Samamoodi on ka rahvusvaheline rahaülekanne TransferWise'is soodsam kui pangas. Kuna ettevõttel on kontod mõlemas tegutsemisriigis ning rahvusvahelist rahaülekannet tegelikult ei toimu, vaid on kaks kohalikku makset – üks saatjalt Transferwise'i ja teine Transferwise'lt saajale. See muudab valuutavahetusega rahvusvahelise pangaülekande tegemise pangas ebamõistlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles