Lääne maavalitsus ja SLK läksid Vormsi parvlaevahankega kohtusse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu sõidab Vormsi ja mandri vahet Kihnu Veeteede parvlaev Reet.
Praegu sõidab Vormsi ja mandri vahet Kihnu Veeteede parvlaev Reet. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Lääne maavalitsus ja Saaremaa Laevakompaniile (SLK) kuuluv Väinamere Liinid andsid ühiselt kohtusse riigihanke vaidlustuskomisjoni otsuse tunnistada kehtetuks Väinamere Liinide võit Vormsi parvlaevahankel.

Mullu suvel väljakuulutatud hanke Vormsi parvlaevaliinile uue operaatori leidmiseks võitis novembris Väinamere Liinid, kuid konkurent Kihnu Veeteed kaebas otsuse vaidlustuskomisjoni, sest leidis, et SLK tütarfirma oli teinud alapakkumise.

Kihnu Veeteed pakkus ühe reisi hinnaks 488 eurot, Väinamere Liinid 238. Kihnu Veeteed esitas vaidlustuskomisjonile ka arvutused, selgitades, et alla 444 euro ei saa reis maksta.

Peamine vaidluskoht on kütusekulu, mis on seni vaid arvutuslik, sest Vormsi uus parvlaev Ormsö on alles ehitamisel. Kihnu Veeteed hindab kuluks 172,8 liitrit reisi kohta, Väinamere Liinid 119,8 liitrit. Samas veeteede amet, kellelt Lääne maavalitsus küsis nõu, arvutas kütusekuluks koguni 379,5 liitrit reisi kohta. Kihnu Veeteed küsis ekspertarvamust ka ettevõttelt MEC Insenerilahendused, kes arvutas kütusekuluks 153 liitrit reisi kohta.

Riigihanke vaidlustuskomisjon otsustas 9. jaanuaril, et Väinamere Liinide hankevõit tuleb tühistada. Komisjon põhjendas otsust sellega, et hankija – Lääne maavalitsus – pole kontrollinud, kas Väinamere Liinide pakkumuses oli arvestatud vajalikul määral kütuse-, remondi- ja administratsioonikulu.

Vaidlustuskomisjoni otsus pole veel jõustunud alanud kohtuvaidluse tõttu.

Ormsö valmib praegu Baltic Workboats AS laevatehases. Laev peaks hakkama Vormsi vahet sõitma 1. mail. Leping vedajaga on viieks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles