Syrizale puhuvad tuult purjedesse marksistid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza kandidaat Costas Lapavitsas (paremal) kõnelemas kolmapäeval Kreekas terasetehase töölistele.
Syriza kandidaat Costas Lapavitsas (paremal) kõnelemas kolmapäeval Kreekas terasetehase töölistele. Foto: Charles Forelle / WSJ

Homsete Kreeka parlamendivalimiste soosiku Syriza majandusplatvormi aitavad viimistleda vasakpoolsete vaadetega ja kiirkorras poliitikuteks kehastunud professorid.

Nii näiteks on Costas Lapavitsas (54) enam kui kaks aastakümmet Londoni ülikoolis tudengeid harinud, kuid kandideerib juba kaks nädalat kui Syriza kandidaat Kreeka parlamenti.

Lapavitsase ja teiste Syriza leeriga liitunud teadlaste majandusplaan rajaneb suuresti võla kustutamisel ja riiklike kulutuste kasvul, kirjutab Wall Street Journal.

«Meil tuleb [Saksamaa poolt propageeritava kasinuse] loogika üle vaadata,» ütles paar päeva tagasi Austinis Texase ülikoolis külalisprofessori koha üles ütelnud Yanis Varoufakis, kes kirjeldab end kui  «libertaarist marksisti».

Lapavitsas kirjeldab partei platvormi kui «keinslikku programmi, millele on lisatud [vara] ümberjaotamine, marksistliku maailmavaate sugemetega.» Ta lisas: «Me ei häbene seda.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles