Hansson: euro nõrgenemine võib muuta Eesti ettevõtted konkurentsivõimelisemaks

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Panga president Ardo Hansson ütles eilset Euroopa Keskpanga rahatrüki programmi kommenteerides, et varaostu programmiga kaasnev vahetuskurss võib muuta meie ettevõtted konkurentsivõimelisemaks.

Hanssoni sõnul ei ole Eestis emiteeritud programmi raames ostetavaid valitsuse võlakirju, seetõttu on Eesti jaoks olulisem programmi lõppeesmärgist tulenev mõju.

„Esmalt panustab rahastamistingimuste paranemine riikide majandusaktiivsuse kasvu, sh paraneb nõudlus Eesti ekspordi osas. Kuigi vahetuskurss ei ole euroala keskpankade rahapoliitika eesmärk, võib varaostu programmiga kaasnev euro vahetuskursi nõrgenemine muuta meie ettevõtted konkurentsivõimelisemaks. Konkurentsivõimelisem majandus ning paranev ekspordinõudlus panustavad Eesti majanduskasvu,“ selgitas Hansson.

Tema kirjeldusel panustab laiendatus varaostuprogramm sellesse, et inflatsioon euroalal tõuseks tasemele, mis on kooskõlas Euroopa Keskpanga mandaadiga. See tähendab hoida euroala aastane hinnakasv alla 2 protsenti, kuid selle lähedal keskpikal perioodil.

„Euroala keskpangad ostavad võlakirju selleks, et nende müüjad saaksid nende eest laekunud raha edasi investeerida. Varaostude kaudu leevendatakse rahastamistingimusi ning seeläbi paranevad ka ettevõtete ning majapidamiste finantseerimisvõimalused. See omakorda ergutab investeeringuid ja tarbimist, mis lõppkokkuvõttes juhib ka inflatsiooni 2 protsendile lähemale,“ rääkis Hansson.

Siiski ütles Hansson, et varade ostuprogramm üksinda ei vii kestliku majanduskasvuni ja ei asenda struktuurireforme. Euroala võlakirjaturu piiratuse tõttu hõlmab varaostuprogramm suures ulatuses ka valitsuse võlakirjasid. „On äärmiselt oluline, et vaatamata valitsuste finantseerimistingimuste paranemisega kaasnevatele ahvatlustele jätkuksid struktuurireformid ning et kõik euroala riigid peaksid kinni kehtestatud eelarvepoliitika reeglitest,“ rõhutas Hansson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles