Eesti linnad liiguvad nutivalgustuse poole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Gridens Technologies juhatuse liige Argo Kasemaa.
OÜ Gridens Technologies juhatuse liige Argo Kasemaa. Foto: Jaanus Lensment

Novembris võitis seitsme linna tänavavalgustuse hanke Gridens Technologies OÜ, kes lubab linnade energiakulusid vähendada kuni 90 protsenti. Selle jaoks kasutatakse hämardamist, mis toimib läbi nutika juhtimissüsteemi.

Novembris selgus, et seitse linna – Haapsalu, Jõhvi, Keila, Kuressaare, Paide, Valga ja Võru – saavad endale uued tänavavalgustid, mis töötavad vaid siis, kui seda tõesti on vaja. Riigihanke valgustite osa võitjaid oli kaks: OÜ Elektroskandia Baltics, mille paigaldatavad tänavalambid on tootnud Philips, ning SA Moduls Interjers Lätis toodetavate Vizulo tänavalaternatega.

Gridens toodab tellitud valgustuse juhtimissüsteemi, mis muudab tänavad hämaramaks või pimedaks sel ajal, kui keegi ei liigu. Tänavalambis on väike kontroller, mis suhtleb keskkontrolleriga. Tänavavalgustust ei käi keegi välja lülitamas, vaid seda tehakse interneti vahendusel. Lambid «suhtlevad» ka omavahel ning vastavalt sellele, kui aktiivselt tänavat kasutatakse, saab moodustada erineva valgusrežiimiga valgustigruppe. On ju näiteks kesklinna valgusvajadus suuresti erinev äärelinna eramurajooni omast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles