SEB: keskpanga paketi mõju Eestile jääb väikeseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endriko Võrklaev
Endriko Võrklaev Foto: Postimees.ee

SEB hinnangul jääb rahamahu-poliitika paketi (QE) mõju Eestile tagasihoidlikuks ning olulisem on lähiriikide majanduskonjunktuur ning ühekordsed tegurid.

«Euroopa Keskpanga otsus oli kokkuvõttes positiivsem, kui oodati. Seda eriti arvestades minevikus mitmel korral ette tulnud pettumusi. Finantsturgude esialgne reaktsioon otsuse järel väljendas samuti optimismi. Euroopa Keskpank suutis laveerida Saksamaa konservatiivsuse ja nõrgemate euroala riikide ootuste vahel. Saksamaa rahustamiseks on võlakirjade kokkuostuprogrammil mitmed piirangud ja erinevate riikide riske ei segatud nii-öelda ühte patta, et mitte ergutada vastutustundetut eelarvepoliitikat,» ütles SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev BNSile.

Võrklaeva sõnul loodab keskpank võlakirjade kokkuostuga suunata raha turvalistest valitsusvõlakirjadest ettevõtete ja eraisikute laenuturule ning elavdada laenupakkumist. «Samas ei sõltu laenamise aktiivsus ainult laenupakkumisest, vaid ka laenunõudlusest. Laenunõudlus sõltub aga rohkem ettevõtete ja eraisikute kindlustundest ja selle mõjutamiseks on Euroopa Keskpanga meetmed piiratud. Ka eelmised rahapoliitika lõdvendamise sammud on küll toetanud aktsiate ja võlakirjade hindu finantsturgudel, kuid positiivne mõju ei ole loodetud määral edasi kandunud reaalmajandusse. Ka sel korral ei ole põhjust imet oodata, kuid kaudne positiivne mõju on sellel sammul siiski,» tõdes ta.

Eestil käibeolevaid riigivõlakirju ei ole ja mõju meile on seega kaudne, märkis ta. «Meie laenuvõtjate jaoks tähendab otsus pikemat madalate intressimäärade keskkonda. Kuna see otsus võib soodustada ka euro edasist nõrgenemist, siis on see loodetavasti veidi abiks eksportijate konkurentsivõimele. Mõju Eestile jääb siiski tagasihoidlikuks ja me sõltume endiselt rohkem lähiriikide majanduskonjuktuurist ja tänu meie majanduse väiksusele ka ühekordsetest teguritest,» rääkis Võrklaev.

Euroopa Keskpank rakendab rahamahu-poliitika (QE) paketi, mille raames ostetakse alates märtsist 2015 võlakirju 60 miljardi euro võrra kuus vähemalt 2016. aasta septembri lõpuni; programmi kogumaht on vähemalt 1,14 triljonit eurot.

Eesti Panga osakaal on 0,2739 protsenti Euroopa Keskpanga võlakirjaostuprogrammist, mis teeb 164,3 miljonit eurot kuus ehk 3,12 miljardit 19 kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles