Kommentaar: EKP ei oska olla jõuluvana

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Õepa
Aivar Õepa Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) ei oska olla jõuluvana. EKP ükski otsus ei tule Euroopa majandusele ega rahaturgudele jõulukingina, sellise kingina, mida ainult sügaval südamesopis salaja loota julgetakse. Üllatust ei ole. Ja kui pole üllatust, ei pruugi olla ega tulla ka meeleolu tõusu – mida nii väga oleks ometi vaja.

Erand pole ilmselt ka tänased EKP nõukogu otsused. Ehkki pole veel ju teada, mida otsustatakse, on üleüldine konsensus turgudel, et kvantitatiivne lõdvendamine ehk rahatrükk tuleb, ja seda selles vormis, et ostetakse riikide võlakirju.

Samuti ei suuda keskpank ilmselt üllatada rahatrüki mahuga. Ükskõik mis mahus see ka välja kuulutatakse – viiskümmend, sada, viissada miljardit, triljon, piire pole – on see turgudel ikkagi juba n-ö hinna sees.

Teisisõnu, täna oodatavate otsuste mõjud on juba kõigil turgudel tõenäoliselt kohal. Euro on USA dollari suhtes niigi madal, euroala tuumikriikide võlakirjad on niigi juba populaarsed, nii et mõned neist teenivad koguni negatiivset intressi, pankadel on raha küll, et seda ettevõtetele ja riikidele laenata.

USA ja Suurbritannia keskpankade varasematest kvantitatiivse lõdvendamise programmidest on ju juba ette teada, kuidas rahatrükk majandusele mõjub. Pole vaja hakata ära arvama, mis tulevikus toimuma hakkab, võib kohe positsioonid sisse võtta. Mida enamik rahaturgude osalisi praeguseks on teinudki.

Seega, EKP teeb tõenäoliselt sammu, mida talt ammu oodatakse, kuid see ei pruugi anda mingit efekti. Sest efekt on juba olemas. Mis võib tulla hiljem paraja pettumusena ja argumendina kvantitatiivse lõdvendamise vastu – näe, trükkisite raha, aga mis mõju sel oli? Mitte mingit.

Samas oleks kauaoodatud rahatrüki ärajäämine turgudele hiigelsuur pettumus. Pettumust EKP tõenäoliselt valmistada ei taha. Sestap, EKP jõuluvana tuleb turgudele, aga kingitusena toob ta kaasa kõigest vanaema kootud sokid: head ja soojad, aga kingina täiesti etteaimatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles