Videotest: kas võluvedelik kaitseb nutiseadmete ekraani?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videotest: kas võluvedelik kaitseb telefoniekraani?
Videotest: kas võluvedelik kaitseb telefoniekraani? Foto: Kaader videost

Nutiseadme kõige õrnem osa on selle ekraan, mis kipub hooletult ümber käies hõlpsasti kriimustuma. 

Testime, kas ekraanikaitsevedelikust Clean&Coat on mingit kasu. See erineb oluliselt igasugustest kaitsekiledest – on ekraani peal täiesti nähtamatu ning servad ei hakka aja jooksul narmendama. Pealekandmine on ülilihtne – piserda vaid seadme ekraanile ning hõõru ebemevaba lapiga laiali.

Ettevaatlikuks teeb see, et pakendil pole kirjas, mis asi see siis tegelikult on, st kuidas moodustub kaitsev kiht. Kas see tõesti töötab või on vaid osavalt pakendatud ussiõli? Väidetavalt on selliste vahendite toimeaine nanotasandil lahustatud ränioksiid. Ma ei saa seda eitada aga kinnitada. Kui lahusti aurustub, jääbki imeõhuke, kuid kõva ja läbipaistev kaitsekiht ekraanile. Ühest katmisest peaks piisama kuueks kuuks, siis tuleb protseduuri korrata.

Kaitsekihti ei saa ekraanilt eemaldada, nagu näiteks kilet, aga selleks pole ka mingit vajadust, sest nagu test näitas, on see täiesti nähtamatu. Ta kulub aja jooksul ise maha. Silm ei eristanud mingit vahet katmata ja kaetud ekraaniosa vahel. Seega ei saa ka tõsiselt võtta pakendile kirjutatud lubadust: parandab värve ja erksust.

Vaatame videot!

Hiljem testi analüüsides pean tunnistama, et päris nii kriitiline ma ei ole, kui videost tundus. Klaasekraani puhul ei suutnud ma võtmetega kratsides ei kaetud ega katmata ekraaniosale uusi nähtavaid kriime tekitada. Katsejäneseks oli päevi näinud Sony Xperia Acro S, millel pole isegi Corning Gorilla klaasi, GSM Arena andmetel vaid shatter proof glass.

Plastekraaniga Archose tahvliga on teine lugu. Tõsist jõudu rakendades õnnestus mul sinna selgelt loetavad kriimud tekitada. Aga kui mõtlema hakkasin, siis oleksid sellel pehmele pinnale ilma katteta veel tõsisemad kriimud tekkinud.

Minu kogemus näitas, et näpujälgede teket ekraanile kaitsekiht oluliselt ei vähenda, küll aga on neid lihtsam maha pühkida. Vesi voolab sealt paremini maha kui katmata klaasilt, seega hüdrofoobne toime on tõestatud. Ekraani loetavuses ja ereduses ma mingeid muutusi ei täheldanud. Plastekraan muutus õige pisut läikivamaks kui enne katmist, klaasi puhul polnud vahet palja silmaga näha.

Kokkuvõtteks – võib proovida küll, kui te polümeerkilesid ei armasta. Mina mitte, kisun igasugused kiled esimesel võimalusel maha. Üsna tõenäoliselt vähendab kaitsevahend  mõnevõrra mikrokriimude teket, eriti tugevdab pehmemast plastist ekraane. Kuna näpujäljed siiski tekkisid, ei soovita seda kasutada siis, kui ekraanil on juba tehases oleofoobne (õli tõrjuv) kiht peale kantud. Muul juhul küll. Kasutamine on väga mugav ja lihtne.

Kavatsen nüüd toodet kasutada ka oma uutel, igapäevases kasutamise olevatel ekraanidel. Kui aja jooksul midagi huvitavat juhtub, täiendan artiklit.

Ekraanikaitsevahendi Clean&Coat andis testimiseks digitaltrade.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles