IMF: Euroopa keskpanga ostuprogramm on juba mõju avaldanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Christine Lagarde.
IMFi juht Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) juhi Christine Lagarde'i hinnangul on neljapäeval Euroopa Keskpanga poolt oodatav rahamahu-poliitika (QE) juba mõju avaldanud, kuna euro kurss on langenud.

«Itaalias ja Hispaanias on noorte töötus 50 protsendi juures. See saab olema kadunud põlvkond. Vaja on jõulisi samme või järgneb poliitiline ekstremism. Jõuline QE ning jõulised struktuurireformid oleksid sammud, mida tuleks astuda,» ütles investeerimisfirma Bridgewater Associates juht Ray Dalio Davosi majanduskonverentsil, vahendab BNS Guardiani.

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde ütles, et QE programmil on juba märkimisväärne mõju, kuna turud on selle ootuses euro kursi allapoole lükanud.

«Ma olen nõus, et QE-l on juba mõju olnud ja see on põhjus, miks ma olen mures,» ütles endine USA rahandusminister ja endine Harvardi ülikooli rektor Larry Summers ja lisas, et ehkki tulemused on seni olnud positiivsed, on majandusprognoosid jätkuvalt negatiivsed. Ta märkis, et kõik toetavad euroala QE-d, ent vaid sellest ei piisa.

«Kas keegi tõepoolest arvab, et Euroopal on kasvubaas, kui strateegia on QE ja lõunariikidelt suuremate struktuurireformide nõudmine?» küsis Summers retooriliselt ja ütles, et euroala küsimus ei ole piiratud võimalused laenamiseks, vaid piiratud kujutlusvõime.

Hispaania suurpanga Santander juhi Ana Botíni hinnangul võimaldab QE Euroopal liikuda taastumise ning stabiilse ja mõjuse rahaliidu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles