Vitsur: Venemaa-suhetes võib ebastabiilsus püsida viis aastat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandusanalüütiku Heido Vitsuri hinnangul peaksid Eesti ettevõtted arvestama, et Venemaa-suhetes võib ebastabiilsus kesta viis aastat.

«Minu arvates tuleb arvestada, et suhetes Venemaaga ei teki stabiilsust järgmised viis aastat, imesid võib juhtuda, aga nendega arvestada ei tohi,» ütles Vitsur BNSile. «Tõenäoliselt viis aastat on Venemaa mitteoluline partner, kuid siiski on ta kõige suurema rahvaarvuga riik Euroopas ja kunagi nad hakkavad jälle sööma,» lisas ta.

Vitsuri sõnul ei tähenda see, et eksport sinna täiesti peatuks. «See on nii ja naa, Venemaa on ettearvamatu, aga seal, kus on Venemaa huvid väga seotud, seal ta oma partnereid hoiab. Teiste suhtes avaldab ta ükskõiksust või vaenulikkust, ka praegu toimuvad olulised tehingud, võtame kas või tehingud Hiinaga, samas ka Lääne firmadega,» ütles Vitsur.

Samas lisas Vitsur, et praegusel viisil jätkates läheb Venemaal väga raskeks. «Venemaa saab oma poliitikat ja majanduspoliitikat muuta, näiteks takistada kapitali väljavoolu, mingid asjad peatada, mingid asjad muuta, aga nii nagu ta praegu jätkab, nii ta väga kaua tõenäoliselt enam jätkata ei saa, see ei ole aastate, vaid kuude küsimus,» märkis ta.

«Mis on Venemaa jaoks tõenäoline versioon, selle üle murravad pead maailmas praegu kõik mõttekeskused, ja tegelikult jääb Venemaa ettearvamatuks,» lisas Vitsur.

«Venemaad pole minu arvates väga pikka aega võetud sellise ettearvatava ja stabiilse majanduspartnerina, tema riskitase on alati olnud kõrge, ka hiilgeaegadel. Kui Venemaal läks kõige paremini, ka siis loeti suurt kasvu ja edu ebastabiilseks, sest selline kasv ja stabiilsus, mis põhineb ainult naftahinnal, ei saa olla püsiv,» ütles Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles