Euroopa Keskpank vajutab trükipressile

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi.
Mario Draghi. Foto: SCANPIX

See, mis veel kolm aastat tagasi tundus mõeldamatu, saab ilmselt tõeks. Euroopa Keskpank võtab täna arvatavasti vastu kauaoodatud otsuse hakata deflatsiooniga võitlemiseks ja majanduse elavdamiseks massiliselt riikide võlakirju kokku ostma.

Riiklike võlakirjade kokkuostuprogrammi, mida on juba üsna edukalt rakendanud USA ja Suurbritannia ning vähem edukalt Jaapani keskpank, nimetatakse rahapoliitika kvantitatiivseks lõdvendamiseks (quantitative easing ehk QE) ehk lihtsustatult rahatrükiks. Programmi olemus seisneb selles, et võlakirjade kokkuostmisega suurendatakse keskpanga bilanssi ehk raha hulka ringluses.

Oodatavat võlakirjade kokkuostu on juba kiirustanud ära kasutama eurotsooni probleemsed ääreriigid. Hispaania korraldas teisipäeval oma ajaloo ühe suurematest võlakirjaemissioonidest mahuga 23 miljardit eurot. Aasta tagasi maksis Hispaania investoritele kümneaastase lunastamistähtajaga võlakirjade eest neli, üleeile vaid 1,66 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles