Arrak: pensioniea tõstmine on hädavajalik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: Liis Treimann

Majandusteadlase Andres Arraku sõnul pole pensioniea tõstmine, mida tööandjad oma manifestis välja pakuvad, mitte ainult soovitav, vaid lausa hädavajalik.


«Eestis on juba vähem kui kaks töötegijat-maksumaksjat ühe pensionäri kohta. Itaalia tõstis paar nädalat tagasi kiretult pensioniiga korraga kolme aasta võrra. Teistel vähesünnitavatel riikidel ei jää midagi muud üle,» selgitas Arrak.

Ka ettepaneku seada töötasult makstavale sotsiaalmaksule ülempiir, mis võiks ulatuda maksimaalselt kolme statistilise keskmise kuupalga määrani, hindas Arrak samuti õigeks.

«Eesti vajab kõrget lisaväärtust andvaid töökohti. Tööjõu üldine maksukoormus on meil aga väga kõrge. See annaks ettevõtjatele selge sõnumi - hõive peab nihkuma madalapalgalistest sektoritest kõrgepalgalistesse. Ei ole saladus, et tippspetsialistide ja - juhtide turg on maailmas avatud ja sealt värbamine ülikallis. Sotsiaalmaksu ülempiir teeks sellise tööjõu palkamise märgatavalt odavamaks,» rääkis Arrak.

Eesmärgi kohta tõsta Eestis elatustase 2020. aastaks 90 protsendini ELi keskmisest, ütles majandusteadlane, et eesmärgid tulebki kõrged seada. Kuna ELis on majanduse reaalkasv keskmiselt 1-1,2 protsenti aastas, siis peaks meil see olema viis protsenti või veidi üle selle ja seda kümne aasta jooksul keskmiselt.

«Enne masu oli meie keskmine kümne aasta kasv kuue protsendi lähedal. Siiski ei usu ma, et taoline kümnend kordub,» lisas Arrak.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles