Andrus Karnau: oh, seda palka palgakest

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Statistikaameti värske teise kvartali palga ülevaade näib kinnitavat stsenaariumi, mille järgi ka kõrge tööpuuduse tingimustes kipub nende inimeste palk, kel töö alles, tõusma. Samas on tõusuprotsent tibatilluke ja teine kvartal anomaalne oma näitajate poolest, sest juunis makstakse välja massiliselt puhkusetasusid. Seega võib kolmanda kvartali näitaja taas negatiivne olla.

Kuna tööviljakus kasvab Eestis praegu väga kiiresti, siis pole ime, et ka väike palgatõus käib sinna juurde.

Maksuameti andmed on üsna halastamatud. 2009. aasta teises kvartalis oli palgasaajaid 548 000, tänavu samal ajal 511 000. Viimane on küll 9000 inimese võrra rohkem, kui selle aasta esimeses kvartalis.

Ka keskmine väljamakse on maksuameti andmeil langenud: mullu 11 899 ja tänavu teises kvartalis 11 764. Mediaanväljamakse on küll mõnevõrra tõusnud.

Nii et nende numbrite põhjal ei tohiks olla muret meie majanduse konkurentsivõime pärast. Küll aga peaksime jätkuvalt olema mures tööpuuduse ja elatustaseme pärast. Teise kvartali keskmine palk oli meil 822 eurot. Seda on väga vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles